Recent, la Clinica de Chirurgia Mâinii, am reușit să repoziționăm cu succes oasele și ligamentele carpiene ale unui pacient, un fotbalist profesionist, utilizând doar 4 mini-incizii artroscopice. Acest pacient a suferit o luxație în urmă cu aproape două luni, iar prin intervenția noastră am reușit să îi salvăm osul semilunar. Întâmplarea face ca, de-a lungul timpului, echipa noastră să fi tratat multe astfel de afecțiuni rezultate în urma unor accidente sportive – unele dintre ele pe terenul de fotbal, rugby sau handbal, altele pe pârtia de ski sau în sala de sport, în timpul antrenamentelor.
Conform unui studiu, până la 25% din totalul leziunilor suferite în timpul practicării unui sport sunt localizate la nivelul mâinii și al încheieturii mâinii. Cu o asemenea frecvență înregistrată, nu putem să nu ne întrebăm căror factori se datorează aceste procente și care sunt cele mai des întâlnite traumatisme în rândul sportivilor.
Biomecanica mâinii în cazul unor accidente sportive
Mâinile au un rol esențial în sport, indiferent de disciplina aleasă. Ele sunt folosite pentru a controla echipamentele, pentru a menține echilibrul și coordonarea în timpul activităților fizice și, nu în ultimul rând, pentru a preveni accidentările și leziunile care pot apărea în urma acestora.
Anatomia mâinii este complexă, creată astfel încât să poată să îndeplinească multiple funcții. Mâna umană este formată din 27 de oase, printre care se numără și oasele carpiene și metacarpiene, precum și falangele. Acestea sunt conectate printr-o rețea de ligamente și tendoane care permit mișcări precise și variate. Pe de altă parte, mușchii extrinseci și intrinseci ai mâinii sunt responsabili de dexteritate și forță, permițând, totodată, executarea mișcărilor fine – precum prinderea unui obiect, sau a celor mai puternice, așa cum ar fi aruncarea sau lovirea.
În cazul unor accidente sportive, mâinile sunt expuse unor forțe externe de mare intensitate, ceea ce le face vulnerabile la leziuni. Structura lor anatomică, în special articulațiile, ligamentele și tendoanele, este esențială pentru mobilitate, dar poate deveni un punct slab în fața impactului.
De pildă, atunci când un jucător de fotbal cade, acesta își va întinde instinctiv brațele pentru a se proteja, fapt ce poate duce la o luxație a degetelor sau la o fractură a oaselor carpiene. Un baschetbalist care încearcă să blocheze o aruncare poate să-și lovească mâna de inelul coșului, provocând o entorsă severă sau o fractură a falangelor. De asemenea, nu de puține ori, jucătorii profesioniști de rugby se aleg cu o leziune la nivelul ligamentelor mâinii, ca urmare a unei căderi sau a unui impact direct cu un oponent.
Prin urmare, biomecanica mâinii joacă un rol esențial în apariția leziunilor de la nivelul mâinii. Cu toate acestea, nu este singurul factor care contribuie la prevalența accidentărilor sportive.
Accidente sportive: factori de risc
Dincolo de complexitatea și fragilitatea structurii anatomice a mâinii, multe dintre traumatismele suferite în timpul practicării unui sport au legătură cu o serie de factori de risc bine cunoscuți, specifici lumii sportului.
Printre aceștia se numără:
Pentru a reduce pe cât posibil riscul de accidentare, recomandăm pacienților noștri să țină cont de următoarele aspecte:
- Înainte de orice activitate fizică, este importantă pregătirea temeinică a mușchilor și a articulațiilor prin exerciții de încălzire.
- Pauzele regulate fac parte din antrenamentul tău: este singura cale prin care poți evita acumularea oboselii musculare și, implicit, un eventual traumatism.
- Pune-ți întrebările necesare: cum ar trebui să folosesc un anumit echipament? Am hainele potrivite pentru acest tip de exercițiu? E firesc să nu ai întotdeauna răspunsul de care ai nevoie, tocmai de aceea te sfătuim să ceri ajutorul unei persoane specializate – un antrenor, un medic sau un fizioterapeut.
Traumatisme sportive frecvente la nivelul mâinii
Afecțiunile frecvent regăsite în istoricul medical al sportivilor de performanță se împart în două mari categorii: acute și cronice. În cazul celor dintâi, ne referim la acele traumatisme care apar brusc, de obicei ca urmare a unui accident sau a unei căderi. Pe de altă parte, afecțiunile cronice se dezvoltă treptat, adesea din cauza utilizării repetate a articulațiilor sau a mușchilor.
Afecțiuni acute:
Afecțiuni cronice:
Ortoped chirurgia mâinii
Știm că performanța este criteriul în funcție de care mulți sportivi își ghidează alegerile în viață. Tocmai din acest motiv, dr. Daniel Vîlcioiu, medic specialist ortopedie și traumatologie, cu supraspecializare în Chirurgia mâinii, este aici pentru a oferi îngrijire de specialitate, dedicată celor care se confruntă cu leziuni la nivelul mâinilor.
Pentru a asigura un diagnostic corect, dr. Vîlcioiu utilizează o abordare cuprinzătoare, care include evaluarea clinică detaliată și teste fizice specifice. Acest proces permite identificarea exactă a afecțiunii și stabilirea unui plan de tratament personalizat. Opțiunile de tratament pot varia de la soluții medicamentoase și terapie fizică, până la intervenții chirurgicale minim invazive, menite să asigure o recuperare rapidă și eficientă.
Dacă te confrunți cu una dintre afecțiunile menționate anterior, nu ezita să ceri ajutor medical specializat. Pentru a putea programa o consultație la cabinetul dr. Vîlcioiu, folosește formularul nostru de contact sau sună la +40743.10.10.40.
Distribuiți acest articol
CITEȘTE ÎN CONTINUARE
Articole asemănătoare
Conform unei liste a celor mai frecvente accidentări de pe terenul de tenis, realizată de Wimbledon, cotul tenismanului se află pe primul loc...
Astăzi am decis să dezbatem anatomia misterului și, odată cu ea, și fractura Bennett. Recunoaștem: de-a lungul timpului...
Mulți dintre noi credem că lucrurile care sunt în aparență diferite, se exclud reciproc. Așa se întâmplă, de pildă, în cazul tehnologiei și al naturii sau în cel al științelor medicale și al muzicii...