Ce este sindromul de canal Guyon?
O afecțiune precum cea de sindrom de tunel Guyon indică faptul că, la nivelul acestui canal, s-a produs o neuropatie de compresie. Mai precis, este vorba despre compresia nervului ulnar. Nervul ulnar asigură inervația senzitivă pentru jumătate din degetul inelar și întregul deget mic. Totodată, acest nerv este responsabil pentru controlul mușchilor mici de la nivelul mâinii. Împreună cu artera ulnară, venele și vasele limfatice asociate din antebraț către mână, nervul ulnar străbate canalul Guyon. Acest canal este compus din țesut fibros și oase.
Tunelul Guyon este un spațiu relativ mic, astfel că orice inflamație a țesuturilor din jur poate conduce cu ușurință la compresia nervului ulnar. Desigur, îngustarea canalului poate fi provocată și de alți factori, precum:
- Traumatismele repetitive: leziunile suferite la nivelul mâinii sau mișcările repetitive ale mâinii, de exemplu: bicicliști, motocicliști, jucători profesioniști de tenis;
- Consolidarea vicioasă a fracturii cârligului osului hamat: vindecarea incorectă sau anormală conduce către formarea unei proeminențe osoase ce comprimă nervul ulnar;
- Anomaliile anatomice;
- Formațiuni precum tumorile, ganglionii limfatici măriți, chisturile, pseudoanevrismele etc.;
- Alte afecțiuni medicale care afectează țesuturile ce înconjoară nervul ulnar: diabet, boli tiroidiene, artrită reumatoidă etc.
Simptome sindrom de canal Guyon
Simptomatologia sindromului de canal Guyon tinde să se dezvolte progresiv de-a lungul timpului. Aceasta poate debuta prin senzații de amorțeală, furnicături, durere sau chiar arsuri la nivelul degetelor mici și inelare.
Ulterior, prinderea obiectelor poate deveni dificilă pentru pacienți, aceștia întâmpinând dificultăți în coordonarea mișcărilor fine ale mâinii. Nu în ultimul rând, la nivelul celor două degete afectate, sensibilitatea la atingere poate începe să se diminueze.
În cazul în care tratarea sindromului canalului Guyon este amânată, simptomele pot deveni ireversibile. Mai mult, mâna se poate deforma, căpătând un aspect specific de grifă ulnară (blocarea degetelor în flexie).
Diagnosticarea sindromului de canal Guyon
Diagnosticarea sindromului de canal Guyon se poate face doar în urma unei consultații alături de medicul specialist în chirurgia mâinii. În cadrul acesteia, vor fi evaluate starea pacientului, simptomatologia resimțită și stadiul de evoluție a afecțiunii.
Pacienții sunt supuși adesea unor examinări fizice precum testele Tinel sau Phalen. În cazul celui dintâi, zona de deasupra canalului Guyon este percutată ușor cu un instrument neascuțit – un creion, de exemplu. În schimb, în cazul celui de-al doilea, pacientul este nevoit să își poziționeze încheietura mâinii într-o poziție de flexie, la aproximativ 90 de grade, timp de un minut, având degetele îndreptate către interior. Dacă în urma celor două teste, pacienții resimt senzații de amorțeală, furnicături sau durere la nivelul degetelor mici și inelare, atunci ar putea fi vorba despre sindromul canalului Guyon.
Pentru un diagnostic clar, medicul specialist ar putea apela și la examinări paraclinice precum electromiografia, ecografia, radiografia sau RMN-ul. În funcție de rezultatele obținute, se poate confirma sau infirma diagnosticul și poate fi propusă o formă de tratament potrivită.
Tratament sindrom de canal Guyon
Tratamentul pentru sindromul de canal Guyon se împarte în două categorii: tratamentul conservator și cel chirurgical.
Cea dintâi variantă are drept scop ameliorarea simptomatologiei în cazurile incipiente ale afecțiunii, precum și recuperarea mobilității și a sensibilității la nivelul celor două degete afectate. Medicul specialist poate prescrie administrarea unor medicamente antiinflamatoare, injecții cu corticosteroizi, purtarea unor orteze termoplastice sau urmarea unor ședințe de terapia mâinii.
În schimb, tratamentul chirurgical se adresează mai ales pacienților aflați în stadii de dezvoltare avansată a bolii.
Intervenția chirurgicală se dovedește adesea a fi cea mai eficientă metodă de tratament pentru decompresia canalului de Guyon, dar și cea mai avantajoasă. Folosind metodele chirurgicale minim invazive, operația propune o incizie de doar 2-3 cm, realizată sub anestezie locală în 30 de minute.
Incizia este realizată pentru a putea secționa ligamentul retinacular care acoperă canalul Guyon, dar și pentru decompresia precisă a ramului nervos motor profund. Odată secționat, acest nerv ulnar este eliberat de sub presiune, iar circulația sanguină la nivelul său este îmbunătățită. La final, incizia este închisă cu ajutorul câtorva fire de sutură ce urmează a fi înlăturate după aproximativ 2 săptămâni de la intervenție.
Pentru această intervenție pacienții nu sunt nevoiți să se interneze, ci se pot opera în regim ambulatoriu și pot pleca acasă în aceeași zi în care procedura a avut loc. Durerea tinde să dispară după aproximativ 24h, iar vindecarea completă a nervului ulnar poate dura între 2 săptămâni și 3 luni.
Recuperarea postoperatorie poate implica urmarea unui program de 2-3 ședințe de terapia mâinii. Pacienții au responsabilitatea de a se prezenta la cabinetul medical pentru controalele periodice postoperatorii și pot reveni la activitățile obișnuite după aproximativ 2 săptămâni după intervenție.
Programează o consultație acum!
Dacă te confrunți cu sindromul canalului Guyon, este esențial să consulți un medic specialist cât mai curând posibil pentru un tratament adecvat. Dr. Vîlcioiu, expert în ortopedie și traumatologie, cu o vastă experiență în chirurgia mâinii, poate oferi ajutorul și îndrumarea necesare pentru a-ți recăpăta mobilitatea și sensibilitatea mâinilor. Programează o consultație acum pentru a obține îngrijirea de care ai nevoie!
Intră în legătură
Puneți o întrebare
"*" indică câmpurile obligatorii