Boala Dupuytren: ce este și cum se tratează
Contractura Dupuytren este o problemă de sănătate a mâinii, caracterizată de îngroșare anormală a fasciei palmare. În timp, această zonă îngroșată poate să ducă la apariția de noduli sub piele, care vor produce o contractură și o curbare neobișnuită a unuia sau a mai multor degete. Altfel spus, în boala Dupuytren, respectivele degete ale mâinii ajung să fie permanent blocate într-o poziție de flexie.
Boala Dupuytren: factori de risc
Cel mai adesea, boala Dupuytren afectează degetul mic sau inelarul. De multe ori, boala apare la ambele mâini. Această problemă are o evoluție lentă dar care, lăsată netratată, produce o agravare a blocajului și afectează dramatic funcțiile normale ale mâinii.
Boala Dupuytren poate fi moștenită ereditar. Nu se cunosc, cu exactitate, cauzele care duc la apariția acestei boli, dar a fost asociată cu:
- fumatul
- alcoolismul
- prezența diabetul
- epilepsia
- anumite deficiențe nutriționale
- vârsta peste 40-50 de ani
Totodată, s-a observat că boala apare mai frecvent la bărbați și că este mai răspândită la populațiile scandinave și nord-europene.
Simptomele contracturii Dupuytren
Cele mai frecvente simptome pentru contractura Dupuytren sunt:
- imposibilitatea de a ține mâna întinsă, pe o masă, de exemplu;
- apariția unuia sau a mai multor noduli la nivelul palmei;
- apariția unor zone cu aspect de „șanț”, comprimate de degetul contractat;
- aceste zone pot deveni foarte dureroase și pot duce la afectarea iremediabilă a pielii, dacă nu se vindecă în mod corespunzător;
- degetele sunt trase înainte;
- apar dificultăți în utilizarea normală a mâinii.
Boala Dupuytren necesită tratament deoarece, în lipsa lui, calitatea vieții persoanei afectate scade.
Metode de tratament pentru Dupuytren
În general, există mai multe tipuri de tratamente pentru boala Dupuytren.
Chirurgia
Metoda chirurgicală este cel mai frecvent tip de abordare și se folosește îndeosebi pentru cazurile avansate ale bolii Dupuytren. În timpul procedurii chirurgicale, specialistul realizează o incizie, sub anestezie locala, la nivelul palmei, și elimină astfel țesutul îngroșat, ca să poată îmbunătăți mobilitatea degetelor.
Există pacienți la care boala recidivează, având nevoie ulterior de o nouă intervenție chirurgicală.
Metoda chirurgicală este singurul tratament realmente eficient, care permite rezecția nodulilor și deblocarea degetelor. În urma acestei operații, pacientul va avea nevoie de aproximativ 2-3 săptămâni de recuperare, până la vindecare. Perioada respectivă implică pansamente realizate periodic, precum și un tratament postoperator împotriva durerii.
Aponevrectomia percutanată cu ac
Această metodă nouă, neinvazivă, presupune injectarea unui medicament în zona afectată, pentru a amorți mâna. Chirurgul folosește apoi un ac pentru a separa țesutul afectat. Nu se realizează o incizie. Acest procedeu este efectuat, cu succes, și în cabinetul dr. Daniel Vîlcioiu.
Procedura se face sub anestezie locală. Aponevrectomia nu presupune ca pacientul să petreacă mai mult de două ore, în spital. Pacienții au nevoie doar de un singur pansament pentru următoarele aproximativ două zile, iar recuperarea este rapidă.
Te așteptăm la cabinetul Dr. Vîlcioiu pentru a discuta mai multe despre ce presupune tratamentul bolii Dupuytren.
Intră în legătură
Puneți o întrebare
"*" indică câmpurile obligatorii