Tendinite Mana | Dr. Daniel Vîlcioiu

Tendinita mâinii

Tendinita mâinii apare atunci când se produce inflamarea unui tendon, o experiență dureroasă pentru pacient, care poate fi acută sau cronică. Există mai multe tipuri de tendinite care, alături de tendinoze, intră sub umbrela tendinopatiei.

Ce reprezintă tendinopatia

Tendinopatia este un termen medical care acoperă orice problemă a unui tendon, care determină apariția durerii și umflarea. Tendoanele sunt țesuturi care fixează mușchii pe oase. În momentul în care mușchii se întind sau se relaxează, tendoanele și oasele se mișcă.

Tendinita care apare la nivelul mâinii este caracterizată de o inflamație a unuia dintre tendoanele mâinii sau a încheieturii. Această problemă poate să apară în urma unei lovituri loviri, precum și a unor mișcări repetate care pun presiune pe tendon. Tendinita face ca tendonul să devină iritat, îngrosat, își schimbă forma și, astfel, nu se mai poate mișca în mod corespunzător. Durerea și inflamația îți pot afecta rutina zilnică și chiar calitatea vieții, în special dacă ești o persoană activă, sportivă, foarte mobilă.

Cauze tendinita mână  

Cel mai adesea tendinitele sunt provocate de:

  • suprasolicitare;
  • încordare;
  • accidente și traumatisme;
  • uzură articulară;
  • mișcări repetitive.

S-a observat o incidență mai mare a tendinitei și la persoane care suferă de alte probleme de sănătate, respectiv: diabet, artrită reumatoidă, gută, obezitate, boli tiroidiene, dar apar și la femeile gravide sau în perioada peripartum.

Tendinitele sunt mai frecvente la persoanele din anumite categorii profesionale: sportivi (tenis, golf, schi, basketball, baseball, înot), pictori, profesioniștii în prelucrarea lemnului, săpat, grădinărit etc.

Tipuri de tendinite ale mâinii și simptome

În funcție de localizarea tendinitei, se remarcă o serie de tendinite care au simptome particulare, după cum urmează:

Maladia de Quervain: este o tendinită care afectează degetul mare al mâinii, cu dureri puternice care sunt mai intense dimineața, dureri la nivelul pumnului și bazei degetului, în timpul prinderilor, al răsucirii.

Degetul în resort: este caracterizat de blocarea unui anumit deget într-o poziție, însoțită de durere, inflamația tendonului flexor, mișcări greoaie, la nivelul mâinii afectate.

Cotul jucătorului de tenis (epicondilita laterală și medială): apare la nivelul articulației cotului și se exprimă prin durere, edem, rigiditate în mișcare.

Cum poți evita tendinopatia și tendinitele?

Există câteva mici sfaturi pe care le poți urma, astfel încât să previi apariția tendinopatiei și a tendinitelor.

  • Evită să stai mult timp în aceeași poziție. Încearcă să iei pauze de câte 30 de minute.
  • Învață să menții o postură corectă a corpului, în funcție de fiecare activitate pe care o faci.
  • Încearcă să ai fermitate, atunci când apuci un obiect.
  • Nu folosi doar o singură mână atunci când cari un obiect foarte greu.
  • Oprește orice activitate, dacă începi să simți durere.

Totodată, dacă ești sportiv, este important ca, înainte de activitățile tale, să faci încălzirea în mod corespunzător, să porți echipamente adecvate la antrenament și să intensifici efortul în mod progresiv.

Tratament tendinita mâinii

Planul de tratament pentru tendinita mâinii diferă de la o persoană la alta, de la remedii care pot fi realizate acasă, la diferite opțiuni chirurgicale. În primul rând, sunt importante: evitarea activităților care ar putea să agraveze probleme, odihna zonei afectate, comprese cu gheață pe zona afectată și medicamente antiinflamatoare.

Dacă problema nu se ameliorează în aproximativ trei săptămâni, este necesar să mergi la medic, pentru a beneficia de tratamente mai avansate, cum ar fi:

  • Injecții cu corticosteroizi, pentru ameliorarea durerii și a inflamației.
  • Terapie fizică: mișcări, exerciții pentru mâna afectată.

În cazul în care aceste metode nu reușesc să amelioreze simptomele, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru tendinită, care se axează pe eliberarea tecii tendonului, precum și pe îndepărtarea țesuturilor inflamate/cicatrizate, printr-o incizie extrem de mică.

Dacă ai recunoscut simptomele unei tendinite a mâinii, nu lăsa boala să îți afecteze stilul de viață și să te oprească de la activitățile tale preferate. Fă-ți o programare la Dr. Daniel Vîlcioiu, în București sau în Râmnicu Vâlcea.

Intră în legătură

Puneți o întrebare

"*" indică câmpurile obligatorii