Artroza mâinii

Ce este artroza?

Artroza mâinii (osteoartrita) este o afecțiune caracterizată prin deteriorarea treptată a cartilajului articular. Acesta din urmă reprezintă un țesut ferm și alunecos ce are rolul de a acoperi capetele oaselor noastre, astfel încât acestea să se poată mișca în mod firesc. Atunci când cartilajul se uzează, oasele se freacă unele de celelalte, conducând la apariția simptomatologiei artrozei.

În afara cartilajului, artroza afectează întreagă articulație, incluzând ligamentele, tendoanele sau capsula articulară.

Cele patru zone ale mâinii predispuse la artrită:

  • Baza degetului mare: zona în care degetul mare se unește cu încheietura mâini;
  • Articulațiile interfalangiene proximale: cunoscute și ca nodurile Heberden, se află la baza degetelor, unde acestea se unesc cu palma;
  • Articulațiile interfalangiene distale: numite și nodurile Bouchard, se situează în mijlocul degetelor;.
  • Articulațiile unghiilor: deși mai rar, articulațiile de la vârful degetelor – cele mai apropiate de unghii, pot fi afectate de osteoartrita interfalangiană distală.

artroza simptome

Când vine vorba de artroza mâinii, simptomatologia tinde să se dezvolte destul de lent și se agravează de-a lungul timpului. Cele mai frecvente semne ale afecțiunii sunt:

  • Durerea resimțită la nivelul articulațiilor (intensificată în timpul activităților fizice, pe timpul nopții sau dimineața);
  • Senzația de rigiditate și amorțire (limitarea mișcărilor normale și a mobilității mâinii);
  • Umflarea articulațiilor (cauzată de inflamația țesuturilor moi ce înconjoară articulația);
  • Sensibilitate la palparea zonei afectate;
  • În cazurile avansate ale afecțiunii, pacienții pot suferi deformări articulare.

Artroza mâinii cauze

Artroza mâinii apare, adesea, odată cu înaintarea în vârstă, atunci când cartilajul se deteriorează în mod natural. Cu toate acestea, afecțiunea poate rezulta și în urma unui traumatism sau din cauza creșterii în greutate excesive (obezitate). O altă cauză ar putea fi o cantitate insuficientă de colagen produsă, aceasta fiind esențială pentru buna funcționare a cartilajului.

Factorii ocupaționali pot juca și ei un rol semnificativ în acest sens. Riscul de apariție a bolii crește pe măsură ce ne angajăm în activități repetitive, care tind să ne solicite articulațiile, așa cum sunt lucrul la birou sau gătitul.

Factori de risc pentru artroza mâinii

  1. Vârsta: odată cu înaintarea în vârstă, cartilajul articular se degradează natural, crescând riscul de apariție a artrozei. În acest caz, procesul său de regenerare se diminuează, iar uzura zilnică nu mai poate fi suficient compensată.
  2. Istoricul familial: persoanele cu rude afectate de artroza mâinii au un risc crescut de a dezvolta boala la rândul lor. Predispoziția genetică poate fi legată de deficiențe ale colagenului sau de alte anomalii genetice care afectează articulațiile.
  3. Sexul: femeile sunt mai predispuse decât bărbații să fie afectate de artroza mâinii. Se crede că acest lucru este datorat receptorilor pentru estrogeni de la nivelul articulațiilor, aceștia având capacitatea să influențeze metabolismul cartilajului.
  4. Obezitatea: greutatea corporală excesivă pune presiune suplimentară pe articulații, accelerând uzura cartilajului.

Tratament artroză mâini

Dr. Vîlcioiu tratând artroza mâinii

Tratamentul pentru artroza mâinii este stabilit în urma examinării clinice și a testelor pe care medicul specialist le poate solicita:

  1. Analize de sânge, pentru excluderea altor posibile diagnostice;
  2. Teste imagistice precum ecografiile, tomografiile computerizate sau RMN-urile, pentru analiza modificărilor produse la nivelul articulației mâinii.

În ceea ce privește tipurile de tratament disponibile, acestea sunt două: non-chirurgical și chirurgical.

În cazul celui dintâi, doctorii pot recomanda folosirea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), a analgezicelor sau a injecțiilor cu corticosteroizi pentru a ameliora simptomele resimțite.

Cu toate acestea, tratamentul chirurgical se dovedește a fi cel mai eficient în majoritatea cazurilor, mai ales atunci când afecțiunea se află într-un stadiu de dezvoltare avansat.

Există o serie de intervenții pentru care pacienții pot opta pentru a-și redobândi sănătatea și mobilitatea la nivelul mâinii.

Desigur, alegerea unui tip de intervenție în detrimentul altuia se va face împreună cu medicul specialist, care va ține cont de nevoile și istoricul medical al fiecărui pacient în parte:

  • Trapezectomie: ameliorarea durerii și îmbunătățirea capacității de prindere, prin îndepărtarea unei mici porțiuni din osul de la baza degetului mare, acum posibilă și prin metodă artroscopică, cu incizii de doar 1-2 mm;
  • Artrodeza: o fuziune articulară prin care articulațiile degetelor sunt fixate într-o poziție ușor îndoită, fără a afecta capacitatea de prindere a obiectelor, fapt ce conduce către o mai bună stabilitate și către ameliorarea senzației de durere, dar și corectarea aspectului estetic;
  • Sinovectomie: are un scop similar și presupune îndepărtarea țesutului inflamat din interiorul capsulei articulare, în cazurile mai puțin avansate;
  • Artroplastia: are în vedere înlocuirea cartilajului deteriorat cu implanturi artificiale și se recomandă în cazul articulațiilor mediane de la nivelul mâinii sau în cazul celor mari, pacienților vârstnici;
  • Reconstrucția ligamentelor degetului mare: corectează instabilitatea și îmbunătățește forța și controlul la nivelul degetului mare, atunci când cartilajul articular nu este afectat.

Oricare dintre aceste intervenții poate fi efectuată cu succes în cadrul Clinicii de Chirurgia Mâinii Dr. Vîlcioiu. Dacă și tu te confrunți cu o afecțiune precum este atroza mâinii, atunci poți programa o consultație aici.

Intră în legătură

Puneți o întrebare

"*" indică câmpurile obligatorii