Consultație alături de Dr. Vîlcioiu

Artrita reumatoidă, cunoscută și ca poliartrita reumatoidă sau reumatism, este o boală autoimună care provoacă inflamație și durere articulară. Artrita reumatoidă apare atunci când sistemul imunitar nu funcționează corect și atacă mucoasa articulațiilor, numită sinovia. Boala afectează de obicei mâinile, genunchii sau gleznele, simptomele sale resimțindu-se de obicei pe ambele părți ale corpului (spre exemplu, artrită reumatoidă, simptome prezente la ambele articulații ale mâinii, nu doar la una).

Ce este poliartrita reumatoidă și ce o provoacă?

Poliartrita reumatoidă este cea mai comună formă de artrită autoimună, care, din motive necunoscute, afectează într-o proporție mai mare femeile. Primele simptome de artrită reumatoidă tind să apară între 30 și 50 de ani și se manifestă prin dureri articulare, rigiditate – mai ales dimineața, la trezire -, umflarea și scăderea mobilității articulațiilor. Cel mai frecvent, artrita reumatoidă se resimte la articulațiile de la mâini și picioare.

Pentru că este o boală autoimună, poliartrita reumatoidă este cauzată de funcționarea greșită a sistemului imunitar, care, pe baza unor stimuli interpretați greșit, își atacă propriul țesut sănătos, provocând inflamație la nivelul articulațiilor. Sistemul imunitar confundă celulele sănătoase ale corpului cu factori de risc exteriori, precum viruși sau bacterii și eliberează substanțe chimice inflamatorii care atacă celulele și țesutul sinovial. Acesta are rolul de a înveli articulația, producând un fluid care o ajută să se miște fără probleme. Membrana sinovială inflamată devine mai groasă și face ca zona articulației să se simtă dureroasă și sensibilă și să pară roșie și umflată, iar mișcarea articulației poate fi dificilă.

Artrita reumatoidă, simptome

Într-un stadiu incipient, artrita reumatoidă poate să nu se manifeste prin umflătură sau roșeață, ci prin sensibilitate articulară până la durere. Pentru artrita reumatoidă, simptomele cele mai frecvente sunt:

  • Sensibilitate sau dureri articulare
  • Inflamație
  • Rigiditate matinală care durează cel puțin 30 de minute.

De asemenea, persoanele diagnosticate cu poliartrită reumatoidă acuză oboseală cronică și, în unele cazuri, febră.

Artrită reumatoidă, efecte secundare

Ochi

Artrita reumatoidă poate să provoace uscăciune, durere, inflamație, ochi roșu, sensibilitate la lumină și dificultăți de vedere, keratoconjunctivită sau sindrom Sjogren.

Gură

Pot să apară simptome precum senzația de uscăciune, inflamația gingiilor, iritații sau infecții.

Piele

Pot să apară noduli reumatoizi în zona coatelor, degetelor, antebrațelor sau genunchilor. O altă complicație a artritei reumatoide poate fi vasculita reumatoidă (inflamarea vaselor de sânge).

Plămâni

Se poate dezvolta o inflamație la nivelul mucoasei plămânilor care duce la acumularea de lichid. Riscul efectelor secundare ale artritei reumatoide la nivelul plămânilor sunt colaps pulmonar, tuse cu sânge, pleurezie.

Sânge

Unii pacienți cu diagnostic de poliartrită reumatoidă acuză stări de anemie, provocate de o scădere a producției de celule roșii.

Inimă

Pericardita și ateroscleroza sunt complicații ale artritei reumatoide destul de frecvente.

Ținând cont de faptul că artrita reumatoidă, ca simptome principale, acuză rigiditatea și durerea articulațiilor, acestea pot împiedica derularea unui stil de viață activ, mai exact a mișcării fizice. Astfel, un alt efect secundar important al poliartritei este excesul de greutate, care poate duce chiar și la obezitate.

De asemenea, nu este de ignorat nici impactul asupra sănătății mentale. Depresia este asociată la o mare parte dintre pacienții diagnosticați cu artrită reumatoidă, fiind provocată de scăderea calității vieții, a durerilor și degradarea progresivă a funcționalității.

Artrită reumatoidă, diagnostic și tratament

Artrita reumatoidă, cu cât este diagnosticată mai devreme, cu atât are mai multe șanse să fie tratată non-invaziv. Dr. Daniel Vîlcioiu, medic specialist ortopedie și traumatologie, cu competențe în Chirurgia Mâinii, diagnostichează poliartrita reumatoidă în urma unui examen clinic care include:

Artrită reumatoidă, diagnostic și tratament Dr. Vîlcioiu

Anamneza

Medicul va întreba despre simptome – de când au apărut, cât sunt de severe, dacă sunt constante sau nu. De asemenea, va pune întrebări despre istoricul de sănătate al pacientului, dar și despre cel de familie.

Examinare fizică

Medicul va efectua un examen clinic al articulațiilor (evaluarea sensibilității, a durerii, a inflamației), va testa abilitatea de mișcare și gradul de rigiditate și va examina simptomele secundare, precum umflături la nivelul pielii sau febră.

Mai departe, va solicita o serie de analize de sânge și teste imagistice, atunci când este cazul.

Pentru artrita reumatoidă, tratamentul are scopul de a ține sub control simptomele. Nu există un tratament care să vindece artrita reumatoidă. Medicul poate prescrie medicamente pe bază de corticosteroizi sau antiinflamatoarii, care să amelioreze durerea și disconfortul resimțit. De asemenea, poate recomanda un tip de terapie de recuperare, pentru ca pacientul să deprindă exerciții de flexibilitate pentru articulații.

În cazul în care artrita reumatoidă afectează articulațiile din ce în ce mai mult, până în punctul în care funcția mobilă este compromisă, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală.

Chirurgia poliartritei reumatoide poate implica una sau mai multe dintre următoarele proceduri:

Sinovectomie

Intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea mucoasei inflamate a articulației (sinoviale), poate ajuta la reducerea durerii și la îmbunătățirea flexibilității articulației.

Repararea tendonului

Inflamația și deteriorarea articulațiilor provocate de poliartrita reumatoidă pot cauza slăbirea sau ruperea tendoanelor din jurul articulației. Astfel, medicul chirurg poate interveni pentru reabilitarea acestora.

Fuziunea articulară

Fuzionarea chirurgicală a unei articulații poate fi recomandată pentru a stabiliza sau realinia o articulație și pentru ameliorarea durerii atunci când o înlocuire a articulației nu este o opțiune.

Înlocuirea totală a articulației

În timpul intervenției chirurgicale de înlocuire a articulației, chirurgul îndepărtează părțile deteriorate ale articulației și inserează o proteză din metal și plastic.

Dacă aveți un diagnostic de artrită reumatoidă sau prezentați simptome, vă invităm la o programare de consultație medicală cu Dr. Daniel Vîlcioiu pentru a identifica cea mai bună metodă de tratament.

Artrită/Poliartrită reumatoidă, tratament, Dr. Vîlcioiu Înlocuirea totală a articulației

Intră în legătură

Puneți o întrebare

"*" indică câmpurile obligatorii