Fractura epifizei distale de radius sau fractura care apare la nivelul încheieturii mâinii este una dintre cele mai frecvente tipuri de fracturi pe care le întâlnesc la pacienții mei. Iată ce ar trebui să știi despre cauzele care o pot determina, despre simptome și tratament.

Ce este fractura de epifiză distală radius

Radiusul distal este un os situat la niveul antebrațului, cel mai mare os dintre cele două aflate în regiune, în timp ce porțiunea de la final, care se termină la încheietura mâinii, se numește epifiză distală. Așadar, în momentul în care osul radius se rupe în zona încheieturii mâinii, diagnosticul se numește fractură de epifiză distală radius.

Fractura de epifiză distală radius este extrem de des întâlnită.

Cauze

Acest tip de fractură poate să se producă în multe feluri, la persoane de toate vârstele.

  • La persoanele tinere, cu oase sănătoase, fractura de epifiză distală radius apare, adesea, ca urmare a unor accidentări de energie mare, precum cele de mașină, sau căzăturile de pe o scară, de pe bicicletă etc.
  • La persoanele mai în vârstă, osteoporoza este o cauză frecventă a fracturilor. În asemenea cazuri, fractura de epifiză distală radius apare chiar și de la o simplă cădere pe încheietura mâinii.

Tipuri de fractură de epifiză distală radius

Una dintre cele mai frecvente tipuri de fracturi ale radiusului distal este fractura Colles (denumită astfel după chirurgul irlandez Abraham Colles, care a descris-o, pentru prima dată, în 1814). În această fractură, fragmentul rupt al radiusului se înclină dorsal, fiind o fractură extra-articulară.

Mai există și alte moduri în care radiusul distal se poate rupe:

  • Fractura intra-articulară: această fractură se extinde în încheietura mâinii.
  • Fractura deschisă: apare atunci când un os fracturat străpunge pielea și necesită asistență medicală imediată.

Fractura cominutivă sau multi-fragmentară: apare atunci când un os se fracturează în mai mult de două bucăți.

Simptomele fracturii epifizei distale de radius

Ca în cazul majorității fracturilor, durerea intensă este un prim simptom relevant în fractura de epifiză distală radius.

  • O încheietură ruptă a mâinii este caracterizată și de umflare, uneori atât de severă încât devine aproape imposibil să îți miști mâna sau încheietura.
  • Poate să apară senzația de furnicături, de sensibilitate și amorțeală, precum și un aspect deformat al zonei (dos de furculiță), în funcție de gravitate.

Diagnostic și tratament

Dacă traumatismul nu produce dureri foarte mari, iar încheietura mâinii nu este deformată, poți aștepta cel mult încă o zi până să mergi la medicul ortoped. Poți proteja încheietura cu o atelă și poți aplica gheață, până când te poate vedea un medic. Dacă, în schimb, durerea este severă, iar încheietura deformată, degetele amorțite și palide, este important să mergi de urgență la medic.

În vederea confirmării diagnosticului, medicul va realiza o radiografie a încheieturii mâinii, ca să poate vedea dacă osul este fracturat și deplasat. În unele situații, ți se poate recomanda și un examen CT- computer tomograf, dacă se ia in calcul o intervenție chirurgicală.

Opțiuni nechirurgicale

  • Tratamentul fracturii de epifiză distală radius, precum orice tratament al oaselor fracturate urmează, în general, aceiași pași: esențial este ca părțile rupte să fie readuse în poziția corectă, prevenindu-se totodată mișcarea lor, până la vindecare.
  • Alegerea unei forme de tratament ține foarte mult de fiecare caz, de natura fracturii, vârsta ta, nivelul de activitate pe care îl ai și decizia chirurgului.
  • În cazul în care osul rupt este într-o poziție normală, nu se recurge la chirurgie, ci se poate aplica gips până la vindecare.
  • Atunci când osul fracturat este deplasat și limitează utilizarea normală a brațului, va fi nevoie de o realiniere a fragmentelor osoase rupte, așa numita „reducere a fracturii”, în care ortopedul mișcă oasele fracturate, pentru a le pune la loc. Această procedură se poate face fără incizie, cunoscută drept „reducere închisă”.
  • În tratamentul nechirurgical al fracturii de epifiză distală radius, gipsul se elimină în aproximativ șase săptămâni.

Tratament chirurgical și recuperare

Se recurge la chirurgie în cazurile complicate, atunci când poziția osului nu poate fi corectată prin metodele descrise anterior. Există cazuri în care astfel de fracturi se pot vindeca cu o aliniere deficitară, ceea ce va afecta rezultatul și funcționalitatea mâinii. În astfel de situații, se recomandă intervenția chirurgicală.

Chirurgia necesită doar anestezie loco-regională și implică efectuarea unei incizii pe încheietura mâinii, peste fractură, pentru a accesa oasele fracturate. Sunt identificate și protejate structurile importante, artere, nervi, tendoane, mușchi. Chirurgul realiniază oasele rupte, prin incizie, procedură cunoscută drept „reducere deschisă”.

După o intervenție chirurgicală pentru fractura de epifiză distală radius, este nevoie de terapia mâinii- recuperare medicală specializată, pentru a consolida și îmbunătăți flexibilitatea mâinii.

În cazul fracturilor articulare, care necesită intervenție chirurgicală, atunci când deplasările sunt mai mari de 2-3 mm, în cadrul clinicii de Chirurgia Mâinii, spre deosebire de tratamentul clasic, se folosește asistența artroscopică, o tehnologie foarte performantă, prin care toate fragmentele deplasate sunt repoziționate și fixate prin reducere anatomică, cea mai precisă și stabilă reducere. Recuperarea va fi mult mai rapidă și sigură.

După toate tipurile de operații de acest fel, este nevoie de câteva zile repaus al mâinii, prin imobilizare si pozitie proclivă, dar, în acelasi timp, este necesară mobilizarea tuturor degetelor, cotului și a umărului. Durerile sunt minime, iar anestezia loco-regională va ajuta pacientul să nu simtă absolut nicio durere în primele 16 ore de la operație.

Dacă ai suferit o fractură de epifiză distală radius, nu mai amâna un consult de specialitate. Programează-te acum, la Dr. Daniel Vîlcioiu!

Intră în legătură

Puneți o întrebare

"*" indică câmpurile obligatorii