Fracturi de falange și metacarpiene

Ce sunt fracturile de falange și de metacarpiene și cum se tratează

Fracturile oaselor mâinii, de falange și de metacarpiene, sunt destul de comune. Pentru unele dintre ele, chirurgia este cea mai bună soluție pentru a reda pacientului mobilitate normală a mâinii și pentru a asigura vindecarea corectă într-un timp cât mai rapid.

Ce sunt fracturile mâinii

Mâna este alcătuită din mai multe tipuri de oase: carpiene, metacarpiene și falange.

Falangele sunt oase mici care formează degetele. Există două falange, la nivelul degetului mare și trei în fiecare dintre celelalte degete. Metacarpienele reprezintă cele cinci oase care se găsesc la nivelul palmei mâinii.

Fracturi de falange și metacarpiene

Printre cele mai comune fracturi ale mâinii sunt fracturile oaselor metacarpiene și falangelor. O astfel de fractură poate fi cauzată de o căzătură, de răsucire, strivire și sunt mai des întâlnite la persoanele care practică activități fizice precum fotbal, schi sau sporturi de contact.

Cea mai frecventă fractură a mâinii este fractura celui de-al cincilea metacarpian – adică osul care susține degetul mic. Aceasta este cunoscută drept „fractura boxerului”, deoarece apare de regulă la lovirea cu pumnul a unui obiect dur.

Simptome fracturilor de falange și metacarpiene

Semnele și simptomele unei fracturi la nivelul falangelor sau metacarpienelor sunt:

  • apariția umflăturii
  • învinețirea pielii
  • sensibilitate sau durere
  • deformare
  • incapacitatea de a mișca degetul afectat
  • degetul pare mai scurt
  • degetul rănit se poziționează „cruciș” sau „în foarfecă” peste degetul vecin

Diagnostic fracturilor de falange și metacarpiene

Medicul va examina mâna afectată și degetele, cu atenție, urmărind semnele și simptomele descrise anterior, precum și eventuale tăieturi și lacerații ale pielii, rigiditatea și limitarea capacității de mișcare a degetelor și prezența amorțelii – care poate fi un semn de afectate nervoasă.

Specialistul va mai evalua și tendoanele mâinii, pentru a se asigura că acestea funcționează corect și, totodată, va căuta potențiale semne de instabilitate la nivelul încheieturilor din vecinătatea fracturii.

Radiografiile realizate la nivelul regiunii radio-carpiene și a mâinii, în întregime sunt instrumente de bază, în diagnosticarea fracturilor de falange și metacarpiene, a localizării și gravității acestora. Incidența de profil pentru degetul afectat este, de cele mai multe ori, cea mai importantă și, din păcate, nu se efectuează corect în cele mai multe cazuri. Din această cauză, apare o incidență oblică a întregii mâini.

Tratamentul pentru fracturile de falange și metacarpiene

În cele mai multe cazuri, o fractură a oaselor mâinii se poate remedia, cu ajutor de specialitate, fără tratament chirurgical, atunci când deplasarea se poate corecta ușor, sub anestezie locală, sau când nu există deplasare. În funcție de tipul și de localizarea fracturii, tratamentul poate include purtarea unui ghips, a unei atele sau altor accesorii medicale de imobilizare, pentru o anumită perioadă de timp.

Toate celelalte fracturi, sau când sunt mai multe oase implicate, pot necesita intervenție chirurgicală, în vederea realinierii fragmentelor de os rupte.

Operațiile se efectuează cu anestezie locală și cu pacientul treaz pentru a putea executa mișcările normale în timp ce se decide metoda finala de fixare. în acest fel vom fi siguri ca fragmentele nu se mișca, tendoanele sunt întregi, fără sa fie incomodate de prezența materialelor metalice.

În 90% din cazuri, tratamentul este minim invaziv și se face cu asistență fluoroscopică și/sau artroscopică, atunci când este vorba de fracturi articulare. Inciziile la nivelul pielii sunt de doar 2-3 milimetri și recuperarea poate începe după doar 48-72 de ore de la intervenție.

Materialele metalice vor susține oasele până la vindecare, de cele mai multe ori doar 2-3 săptămâni, și pot fi îndepărtate, fie la cerere, fie dacă sunt poziționate imediat sub piele.

Intră în legătură

Puneți o întrebare

"*" indică câmpurile obligatorii