Tendinite Mana | Dr. Daniel Vîlcioiu

Chisturile sinoviale:
ce sunt și cum scapi de ele cu ajutorul artroscopiei?

Chistul sinovial reprezintă o formațiune anormală, ca un săculeț plin cu lichid, care apare cel mai frecvent la nivelul încheieturii mâinii, zonă lubrifiată de lichidul sinovial. Acest tip de chist nu este malign și poate fi eliminat cu ajutorul artroscopiei, la cabinetul Dr. Daniel Vîlcioiu, unul dintre puținii medici care efectuează această procedură, în România.

Chistul sinovial arată ca un nodul sau un ganglion benign, cel mai frecvent la încheietura mâinii. Chisturile sinoviale pot să apară fie la nivelul palmar, fie dorsal. Chisturile sinoviale se formează din țesuturile care înconjoară încheietura, ligamente, tecile tendoanelor și structuri care căptușesc articulația.

Chisturile se pot dezvolta în mai multe articulații ale mâinii și încheieturii mâinii, inclusiv în partea superioară și inferioară a încheieturii mâinii. Ele variază în mărime și în multe cazuri pot să crească, odată cu intensificarea activității încheieturii mâinii. La repaus, chistul se poate micșora.

Chisturile sinoviale – cauze și simptome

Nu se cunosc cu exactitate cauzele apariției chisturilor sinoviale, dar s-a observat că acest tip de afecțiune este des întâlnită în rândul gimnaștilor, dat fiind că aceștia aplică o presiune mai mare pe încheietura mâinii.

Chisturile sinoviale sunt asociate de cele mai multe ori anumite traumatisme repetitive, iritarea zonei articulare sau cu suprasolicitarea încheieturii mâinii.

Specialiștii arată că problema este mai frecventă în rândul femeilor decât al bărbaților, apărând mai frecvent la persoanele cu vârsta între 15-40 de ani.

Unele chisturi sinoviale pot să apară și la nivelul încheieturii unui deget, fiind asociate adesea cu artrita, situație mai frecventă la persoanele de 40-70 de ani.

Fără să fie un pericol pentru sănătate, chisturile sinoviale sunt inestetice și chiar dureroase, iar, în unele cazuri, pot limita mișcările normale ale mâinii. Chisturile sinoviale pot fi dure sau moi, la atingere.

Durerea este dată de faptul că săculeții cu lichid pun presiune pe nervii care străbat încheietura mâinii. Uneori durerea poate să iradieze la mâna sau în antebraț, ca urmare a compresiunii chistului pe tendoane și nervi. Dacă un chist sinovial exercită presiune asupra nervilor de la nivelul încheieturii mâinii, pe lângă durere, un pacient mai poate să experimenteze slăbiciune musculară, senzație de arsură și furnicături.

Chisturile mai mari, chiar dacă nu sunt întotdeauna dureroase, reprezintă o problemă estetică pentru pacienții care solicită tratamentul și eliminarea acestora. Pot să apară uneori și ganglioni mai mici, ascunși sub piele, care pot fi foarte dureroși.

Diagnostic și tratament chisturi sinoviale

Chisturile sinoviale se diagnostichează în urma unui examen medical, la specialistul ortoped. În București și Vâlcea, dr. Daniel Vîlcioiu, medic specialist ortopedie și traumatologie, axat pe chirurgia mâinii, se confruntă adesea cu astfel de cazuri.

În completarea diagnosticului, se utilizează metode imagistice precum radiografia și ecografia. În unele situații se poate apela și la RMN și CT.

Există situații în care se poate realiza un tratament nechirurgical, dar acest tip de tratament nu este întotdeauna eficient.

Tratamentul chirurgical minim-invaziv, precum artroscopia, este cel mai bun tip de tratament pentru eliminarea chisturilor sinoviale și pentru eliberarea nervilor afectați de presiunea suplimentară.

Dr. Vîlcioiu folosește pentru eliminarea țesutului sinovial inflamat artroscopia deoarece aceasta este o procedură modernă, folosită pentru multiple afecțiuni din sfera ortopediei.
Intervenția chirurgicală prin artroscopie durează între 15-45 de minute, în funcție de caz.

Artroscopia este foarte eficientă și are avantaje pentru pacientul cu chist sinovial, în primul rând durerea post-operatorie este foarte redusă. Totodată, perioada de recuperare este mică, pacientul putând să își reia activitățile în scurt timp, iar cicatrizarea este rapidă și aproape insesizabilă.

Dacă suferi de chist sinovial și îți afectează activitățile de zi cu zi, te invit la o consultație. Hai să găsim împreună soluția cea mai potrivită pentru tine. Fă-ți o programare la Dr. Vîlcioiu, în București sau în Vâlcea.

Intră în legătură

Puneți o întrebare

"*" indică câmpurile obligatorii