Sindrom de tunel cubital

Ce Este Sindromul De Tunel Cubital? 

Diagnosticul de sindrom de tunel cubital face parte din lista neuropatiilor de compresie. Nervul ulnar se numără printre nervii principali care răspund de mișcările mâinilor și transmiterea informațiilor senzoriale de la degetele mâinii la creier.

Nervul ulnar, împreună cu nervul median și cel radial, trece prin cot. La nivelul încheieturii cotului, acesta pătrunde în tunelul cubital, care, fiind îngust și alcătuit din oase și ligamente, poate determina compresia nervului.

Compresia mai poate fi provocată și de factori precum:

  • mișcări repetitive de flexie și extensie ale brațelor;
  • îndoirea cotului în timpul somnului;
  • sprijinirea cotului pe suprafețe dure, cum ar fi biroul de la locul de muncă;
  • traumatisme la nivelul încheieturii (fracturi, dislocări, umflare);
  • fumatul (îngreunează circulația nervului).
Sindrom de tunel cubital

Simptome Sindrom De Tunel Cubital 

Bărbații sunt mai predispuși decât femeile să dezvolte această afecțiune.

Sindromul de tunel cubital debutează cu senzații de amorțeală, furnicături și durere ascuțită. Senzațiile se revarsă asupra degetelor IV și V. În unele cazuri, acestea pot rămâne într-o poziție asemănătoare unei gheare.

Netratată, afecțiunea poate duce la pierderea sensibilității palmare și dorsale, slăbiciune, pierderea dexterității mișcărilor și a capacității de a apuca și de a ține obiectele.

Tratament Sindrom De Tunel Cubital

În funcție de stadiul în care se află afecțiunea, tratamentul poate fi non-chirurgical și chirurgical.

Tratamentul non-chirurgical este recomandat pacienților cu simptome ușoare și include exerciții pentru corectarea posturii, purtarea unei atele pe timpul nopții pentru menținerea cotului într-o poziție dreaptă și administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Tratamentul chirurgical se adresează, în schimb, pacienților care prezintă o formă avansată a afecțiunii. În funcție de gravitate, este ales unul dintre cele 3 tipuri de proceduri: neuroliza, transpoziția anterioară a nervului cubital și epicondilectomia medială.

  • Neuroliza implică decompresia nervului de-a lungul tunelului cubital printr-o intervenție chirurgicală minim invazivă. Se realizează o incizie de dimensiuni reduse deasupra încheieturii cotului și în zona ligamentelor. Incizia permite lărgirea tunelului, ceea ce favorizează reducerea presiunii exercitate la nivelul nervului. Aceasta se efectuează sub anestezie locală și durează aproximativ 30 de minute. Recuperarea post-operatorie este rapidă, pacienții putându-și relua activitățile zilnice între 3 și 4 săptămâni.
  • Transpoziția anterioară a nervului cubital presupune mutarea nervului ulnar din spatele humerusului (os lung, pereche, care alcătuiește scheletul brațului) către partea din față, în țesutul muscular sau sub el. Astfel, nervul este protejat de eventualele traume și compresii. Intervenția durează între 1 și 2 ore și poate fi realizată în manieră minim-invazivă.
  • Epicondilectomia medială presupune îndepărtarea parțială a epicondilului medial (proeminență osoasă internă). Îndepărtarea sa suplimentează un spațiu pentru nervul ulnar și se realizează în manieră minim-invazivă. De obicei, intervenția durează mai puțin de o oră.

Programează O Consultație Acum!

Te-ai regăsit în simptomele sindromului de tunel cubital? Acum este momentul să-ți programezi o consultație la Clinica de Chirurgia Mâinii Dr. Vîlcioiu. Împreună vom găsi cea mai potrivită soluție pentru nevoile tale.

Intră în legătură

Puneți o întrebare

"*" indică câmpurile obligatorii