Durere, rigiditate, senzație de blocaj atunci când încerci să îți îndoi sau să îți îndrepți un deget: așa poate fi descrisă, pe scurt, afecțiunea numită „deget în resort”. Dr. Daniel Vîlcioiu, medic specialist în ortopedie și traumatologie, specialist în chirurgia mâinii și a pumnului, îți explică de ce apare degetul în resort și care sunt cele mai eficiente metode de tratament.
Ce înseamnă deget în resort
Tenosinovita stenozantă (degetul în resort) reprezintă o afecțiune în care un deget suferă un blocaj la mișcarea de flexie. Dacă ai această problemă, ai observat că nu mai poți îndrepta degetul, fără să tragi de el.
Afecțiunea apare mai frecvent la degetul inelar sau la degetul mare, în cazul persoanelor care lucrează frecvent cu mâinile și, în plus, este o problemă întâlnită destul de des la persoanele cu diabet.
Netratate, sau tratate inadecvat, simptomele degetului în resort se agravează, putând chiar produce o degradare permanentă a tendonului.
Cauze și factori de risc
Tendoanele au rolul să conecteze mușchiul de os. Fiecare tendon este înconjurat de o teacă protectoare. Degetul în resort poate să apară atunci când teaca tendonului unui deget devine inflamată, afectată, ceea ce interferează cu mișcarea normală a tendonului, prin teacă, la nivelul unor scripeți ce au rol de a stabiliza și apropia tendoanele de os.
O iritație și o inflamație prelungite pot duce la apariția unor umflături (noduli) în tendon, care îi împiedică și mai mult mișcarea normal, la nivelul scripeților.
Ca factori de risc, pot fi menționați:
- activitățile care implică utilizarea repetitivă a mâinii și prinderile prelungite;
- diabetul;
- poliartrita reumatoidă;
- sexul feminin – această problemă este mai frecventă la femei;
- chirurgia pentru sindromul de tunel carpian: degetul în resort poate fi o complicație ulterioară, în primele șase luni de la operație.
Simptome deget în resort
Semnele degetului în resort pot varia, de la ușoare la severe, în mod progresiv.
- rigiditatea la nivelul unui deget, în special dimineața;
- o senzație de „pocnire”, de „click” în timp ce mișcați degetul în cauză;
- sensibilitate sporită sau o umflătură (nodul) în palmă, la baza degetului;
- senzație de blocaj, într-o poziție îndoită, a degetului;
- nu îți poți îndrepta degetul.
Este important ca, dacă experimentezi aceste simptome, să cauți imediat asistență medicală, în special dacă articulația degetului este fierbinte și inflamată, deoarece acestea sunt semnele unei posibile infecții.
Deget în resort – Diagnostic și tratament
Procesul de diagnostic pentru degetul în resort nu implică analize foarte amănunțite. Medicul ortoped poate să pună acest diagnostic în urma unei simple examinări fizice și a istoricului tău medical.
Un tratament poate fi nechirurgical, bazat pe anumite medicamente, odihnă pentru mână, precum și unele exerciții. Totodată, se mai pot efectua injecții pe bază de corticosteroizi.
Dacă simptomele nu trec, poate fi necesar tratamentul prin decompresie chirurgicală. În timpul procedurii, teaca tendonului este eliberată și/sau țesutul inflamat sau cicatrizat este îndepărtat, printr-o incizie de doar un centimetru. În felul acesta, poți scăpa definitiv de simptomele degetului în resort, chiar din sala de operație.
Dacă degetul în resort îți afectează activitățile de zi cu zi, te invit la o consultație. Hai să găsim împreună soluția cea mai potrivită pentru tine.
Fă-ți o programare la Dr. Daniel Vîlcioiu, în București sau în Râmnicu Vâlcea.
Ai recunoscut simptomele unei probleme de care suferi, degetul în resort? Fă-ți o programare la dr. Daniel Vîlcioiu, și hai să găsim cea mai bună soluție pentru tine.
Intră în legătură
Puneți o întrebare
"*" indică câmpurile obligatorii