Artroscopia, soluția în fractura de scafoid
Artroscopia este o intervenție chirurgicală care ajută la diagnosticarea și tratarea anumitor afecțiuni la nivel articular. Prin intermediul artroscopului – un instrument medical de finețe și precizie, chirurgul ortoped are acces la zona din articulația lezată, ceea ce-i permite un diagnostic exact și, în același timp, o intervenție terapeutică eficientă.
În cazul fracturii de scafoid, cu o incidență relativ crescută, mai ales la grupa de vârstă sub 45 de ani, artroscopia poate fi considerată intervenție terapeutică de elecție, întrucât permite o refacere mult mai rapidă și o recuperare sporită a funcțiilor mâinii, spre deosebire de operatia clasica.
Cauzele și simptomele fracturii de scafoid
De cele mai multe ori, fractura de scafoid survine în urma unor accidente (căzături) cu mâna în hiperextensie, podul palmei în pământ. Frecvent, aceste accidente au loc în timpul practicării unor sporturi sau activități fizice ce țin de zona de hobby, cum este cazul căzăturilor de pe motocicletă, ski sau fotbal.
În toate aceste cazuri, consultul de specialitate cât mai aproape de producerea evenimentului sporește șansele de recuperare în proporție crescută a funcționalității mâinii.
Simptomele ce pot indica o fractură de scafoid sunt pierderea mobilității mâinii, inflamația, durerea puternică și, în final, distrugerea cartilajului ce permite miscarea mainii. Toate acestea trebuie să ne conducă rapid către un consult ortopedic.
Ce presupune artroscopia în fractura de scafoid
Artroscopia este o intervenție ce presupune incizii mici, recuperare rapidă și probabilitate scăzută de apariție a complicațiilor. Inciziile practicate au dimensiuni foarte reduse (2-3 milimetri) ce nu necesită fire de sutură.
Artroscopul, un instrument extrem de fin și exact, permite chirurgului ortoped să intervină cu precizie în zona lezată, aplicând manevre chirurgicale de finețe ce contribuie la restaurarea funcționalității articulare.
Artroscopia permite, în cazul în care este necesar, utilizarea unui șurub Herbert sau a altor dispozitive ortopedice specializate, sub ghidaj mini-fluoroscopic.
Intervenția se realizează, de regulă, sub anestezie locală iar pacientul poate pleca acasă în aceeași zi, după doar câteva ore de supraveghere.
Avantajele artroscopiei
Pentru că intervenția este minim invazivă, recuperarea după artroscopie este rapidă, practic, poate începe în doar câteva săptămâni de la operație.
Pacientul se va bucura de recăpătarea în foarte mare proporție a funcționalității mâinii, chiar maximă, asta datorită păstrării biologie locale prin mini-incizii, nu prin tăietură clasică de 6-10 cm.
Probabilitatea complicațiilor este redusă la minim, în timp ce, în lipsa intervenției artroscopice, complicațiile ce pot reduce mobilitatea mâinii.
În cazul fracturii de scafoid, important este să se intervină cât mai curând posibil, cu soluții medicale adecvate. De aceea, este indicat să vă adresați unui chirurg ortoped cu experiență în realizarea artroscopiei de pumn.
Dr. Daniel Vîlcioiu, Medic Specialist Ortopedie și Traumatologie, Doctor în Științe Medicale și asistent universitar, cu supraspecializare în chirurgia mâinii, a tratat, prin artroscopie, peste 100 de pacienți, în doar ultimii 5 ani.
Programați o consultație la Dr. Vîlcioiu, pentru a afla dacă artroscopia este soluția în cazul dumneavoastră!
Intră în legătură
Puneți o întrebare
"*" indică câmpurile obligatorii