Degete în gât de lebădă

Dacă data trecută am vorbit despre diformitatea Boutonnière și despre modul în care aceasta reușește să ne afecteze articulațiile mâinii, astăzi continuăm cu o altă afecțiune ce are drept efect deformările degetelor: Swan Neck Deformity sau, așa cum este cunoscută în română, degete în gât de lebădă.

Deget în gât de lebădă

Denumirea afecțiunii a fost inspirată de forma anormală pe care degetele o adoptă în urma modificărilor suferite la nivelul articulațiilor și tendoanelor. Alături de ligamente, acestea din urmă formează mecanismul extensor al degetelor, reprezentând structurile care conectează oasele cu mușchii și le permit să se miște. Atunci când acest mecanism suferă o ruptură sau este supus unei întinderi excesive, se produce un dezechilibru care poate avea drept rezultat:

  • hiperextensia articulației interfalangiene proximale (AIFP): articulația de mijloc a degetului se întinde prea mult în sus, din cauza faptului că falanga proximală – tendonul extensor care întinde partea de mijloc a degetului este tras excesiv.
  • flexia articulației interfalangiene distale (AIFD): articulația de la vârful degetului se îndoaie prea mult în jos din cauza faptului că falanga distală – tendonul extensor care întinde vârful degetului nu se mai poate întinde normal.
  • flexia reciprocă a articulației metacarpofalangiene (AMCF): îndoirea anormală a articulației de la baza degetului, ca o consecință a deformărilor de la articulațiile AIFP și AIFD.

În acest fel, forma degetului începe să semene întocmai cu cea caracteristică gâtului unei lebede.

Cauzele afecțiunii

Forma degetelor în gât de lebădă este cauzată fie de inflamațiile cronice – cel mai adesea artrita reumatoidă (până la 50% dintre pacienții diagnosticați cu această boală ajung să se confrunte cu acest tip de diformitate), fie de leziunile și traumatismele suferite:

  • tăieturi și rupturi ale tendonului extensor;

  • lovituri directe la vârful degetului întins;

  • ligamente slăbite ale degetelor;

  • leziuni nervoase care provoacă spasme musculare;

  • fracturi prost vindecate la nivelul degetului;

  • mușchii strânși ai mâinii, ca urmare a unei leziuni;

  • leziuni cerebrale sau accidente vascular cerebrale.

Degete în gât de lebădă

Diagnosticare degete în gât de lebădă

Pentru stabilirea diagnosticului de deget în gât de lebădă, este necesar un examen fizic efectuat la cabinetul medicului specialist. Examenul presupune evaluarea aspectului și a mobilității degetului, nivelul de hiperextensie AIFP, de flexie AIFD, verificarea simptomatologiei resimțite de pacient și a istoricului său medical. Testele ce vizează articulația se vor face atât activ, folosind propria forță a pacientului, cât și pasiv, sub îndrumarea medicului.

Totodată, testele imagistice pot fi și ele necesare pentru a evalua mai detaliat articulațiile și tendoanele afectate. Din această categorie fac parte ecografia părților moi, radiografia și, uneori, chiar o tomografie computerizată. Pe baza rezultatelor obținute, este recomandată una dintre cele două variante de tratament pentru afecțiune: conservatoare sau chirurgicală.

Tratament degete în gât de lebădă

Metodele de tratament conservatoare se adresează în special cazurilor ușoare și moderate. Acestea constau în primul rând în urmarea câtorva ședințe de terapie a mâinii, pentru recăpătarea mobilității și flexibilității la nivelul articulațiilor. Mai apoi, se recomandă purtarea atelelor corective:

  • imobilizarea în orteze de extensie, pentru corectarea hiperextensiei articulației de la mijlocul degetului;

  • imobilizarea progresivă în orteze de extensie, pentru îmbunătățirea diformității rezultate în urma flexiei de la nivelul articulației de la vârful degetului.

În ceea ce privește metodele chirurgicale, dacă afecțiunea se află într-un stadiu incipient, atunci se poate efectua tenoliza flexorului superficial al degetelor.

 

Prin intermediul acesteia, placa volară – ligamentul care unește oasele degetelor – poate fi stabilizat, prevenind hiperextensia articulației. În schimb, în cazurile avansate, există alte două tipuri de intervenții chirurgicale pentru care se poate opta:

  • Artroplastia – înlocuirea articulației degetului cu un implant, cu rolul de a sprijini motricitatea de la nivelul degetului, fără a resimți senzația de durere.
  • Artrodeza – fuzionarea articulației degetului în vederea imobilizării ei.

Din lista complicațiilor care sunt asociate acestor intervenții se numără:

  • corectarea incompletă a diformității;
  • rigiditatea la nivelul AIFP;
  • supracorecție rezultată cu pierderea extensiei la nivelul AIFD.

Pentru mai multe detalii legate de modul de desfășurare al intervențiilor, dar și pentru a programa o consultație la cabinetul dr. Vîlcioiu, puteți suna la numărul de telefon 0743 101 040 sau ne puteți scrie la adresa [email protected].

Distribuiți acest articol

CITEȘTE ÎN CONTINUARE

Articole asemănătoare