Dureri la nivelul mâinii.

Atunci când durerea transformă recuperarea unui obiect de pe jos dintr-o activitate simplă într-una aproape imposibilă, întrebarea devine inevitabilă: ce se întâmplă cu încheietura ta? E foarte probabil ca în acest caz să suferi de tendinita de Quervain, o afecțiune despre care poți afla mai multe în cele ce urmează.

Tendinita Quervain: mod de manifestare

În termeni simpli, tendinita marchează în general o inflamație a tendoanelor. Tendoanele, la rândul lor, sunt acele țesuturi responsabile de fixarea mușchilor pe oase. Fiecare mișcare sau moment de repaus al mușchilor face ca atât tendoanele, cât și oasele să miște ca atare.

Descoperită în 1895 și studiată în detaliu de către chirurgul elvețian Fritz de Quervain, acest tip de tendinită indică o inflamație a tendoanelor de la nivelul încheieturii mâinii. Mai exact, este vorba despre tendoanele care contribuie la extensia degetului mare. Conform Stanford Medicine, maladia de Quervain este și cel mai comun întâlnit tip de tenosinovită, adică de inflamație a tecilor conjunctive ce învelesc tendoanele.

Printre persoanele predispuse să sufere de această afecțiune se numără mai ales cei ce își folosesc în mod frecvent mâinile în mișcări repetitive de tragere, apucare, ciupire sau împingere. Astfel, vorbim despre persoane precum cei care folosesc frecvent mouse-ul și tastatura, jucătorii de volei, pianiștii sau chiar croitorii. Mai mult decât atât, Yale Medicine susține că tenosinovita de Quervain este cel mai frecvent depistată în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 30-50 ani.

Tendinita de Quervain: mod de manifestare

Tenosinovita de Quervain Dincolo de aceste mișcări repetitive ce pun presiune constant pe tendoane, maladia Quervain poate avea drept cauze și:

  • Traumatismele sau accidentele;
  • Uzura articulară;
  • Suprasolicitarea sau încordarea excesivă a mâinii.

Drept consecință, tendonul devine iritat, se îngroașă și își schimbă forma, apărând astfel durerea la nivelul pumnului și / sau la baza degetului mare. De obicei, durerea este mai puternic resimțită dimineața, însă în cazurile avansate, durerea este prezentă pe toată durata zilei. Totodată, durerea poate fi însoțită de o senzație de amorțire și de rigiditate, iar zona se poate umfla, astfel că mișcările nu se mai pot efectua în mod corespunzător.

Aici poți afla mai multe despre modurile prin care poți evita tendinitele.

Sindromul de Quervain: diagnostic și metode de tratament

Există mai multe metode prin care se poate stabili diagnosticul sindromului Quervain – ce este cu adevărat important, însă, este ca acesta să fie făcut de medicul specialist. Acesta va examina atât starea, cât și trecutul medical al pacienților și va recurge la teste precum Finkelstein sau Brunelli:

Testul Finkelstein: pumnul se strânge cu policele la interior și mâna se îndoaie către degetul mic.
Testul Brunelli: policele este dus către partea exterioară a mâinii, iar pumnul este dus în aceeași direcție.
Prezența durerii în urma executării oricărei dintre aceste mișcări indică un test pozitiv. Deși nu sunt obligatorii, investigațiile imagistice de tip RMN sau ecografie se urma acestor teste, cadrele medicale folosindu-se de ele pentru a se asigura că diagnosticul este cel potrivit.

Dr. Vîlcioiu surprins în timpul unei intervenții ce avea ca scop tratarea tendinitei de Quervain.

În ceea ce privește tratamentul, acesta diferă de la caz la caz, în funcție de gravitatea situației. Este de preferat ca pacienții să evite orice activitate ce ar putea agrava simptomatologia, să folosească medicament antiinflamator, comprese cu gheață și, bineînțeles, să se odihnească. Dacă după 3 săptămâni, pacientul încă resimte durerea, atunci poate opta pentru:

  • injecții cu corticosteroizi, care au rolul de a ameliora durerea și inflamația;
  • ședințe de terapia mâinii, în cadrul cărora să efectueze mișcări și exerciții pentru mâna afectată;
  • orteze, care să imobilizeze timp de maximum 6 săptămâni policele în poziție de extensie ușoară.

Ultima soluție presupune intervenția chirurgicală, prin care teaca tendonului este eliberată, iar țesuturile inflamate sau cicatrizate sunt îndepărtate. Operația este minim-invazivă, efectuându-se sub anestezie locală, în cadrul Clinicii de Chirurgia Mâinii Dr. Vîlcioiu. Procedura durează aproximativ 20 de minute și nu necesită internare.

Timpul și metodele de recuperare postoperatorie sunt stabilite împreună cu medicul specialist, astfel încât mobilitatea mâinii să poată fi redobândită în cele mai sigure condiții.

Concluzie

În concluzie, deși este o afecțiune care poate afecta la nivel fundamental calitatea vieții unui pacient, există suficiente metode prin care tenosinovita de Quervain să poată fi tratată definitiv. Dacă și tu suferi de această afecțiune, poți programa oricând un consult la cabinetul de chirurgia mâinii Dr. Vîlcioiu.

Distribuiți acest articol

CITEȘTE ÎN CONTINUARE

Articole asemănătoare