Fractura de os scafoid și epopeea homerică: metafora bărcii

Uneori, pentru a explica un fenomen medical actual, dincolo de literatura științifică de specialitate, putem apela și la lucrările înscrise în patrimoniul cultural universal. Este și cazul fracturii de os scafoid, care face posibilă crearea unei legături interesante cu unul dintre episoadele prezentate de către Homer în Odiseea. În ce constă această legătură, dar și ce presupune, de fapt, o fractură de os scafoid, puteți afla din acest articol.

Osul scafoid

Osul scafoid este acel os minuscul, poziționat la baza încheieturii noastre, între degetul mare și oasele carpale, chiar deasupra radiusului. Osul scafoid este vital pentru funcționarea corectă a mâinilor, căci acesta contribuie la susținerea și stabilizarea încheieturii noastre. Practic, acesta este responsabil atât de motricitatea fină și precisă, cât și de mișcările în care forța și presiunea joacă un rol mai însemnat.

Denumirea de os „scafoid” provine din limba greacă, acolo unde termenul „skaphos” înseamnă „barcă”. Numele osului se datorează formei sale distinctive, fiind o structură tridimensională cu o lungime de 25-35 mm, ce aduce cu forma unei bărci. Acest lucru este vizibil, chiar dacă osul este acoperit în proporție de 80% de un cartilaj ce îl ajută să se articuleze cu restul oaselor învecinate.

Pornind de la acest os, apar ceea ce reprezintă 15% din totalul leziunilor de la nivelul mâinii, la scară mondială – fracturile de os scafoid.

Fractura osului scafoid și Odiseea lui Homer

După căderea Troiei, Ulise – cunoscut și sub denumirea Odiseu – pleacă într-o călătorie de întoarcere spre insula Ithaca. Această călătorie se dovedește a fi una extrem de lungă și primejdioasă, iar pe parcursul său, se pot observa unele similitudini cu fractura osului scafoid. Așa cum structura osului navicular se poate fractura, în urma sprijinirii la impact cu mâna aflată în poziție de extensie, așa și corabia lui Ulise sfârșește frântă în două, din cauza forței divinității.

Povestea începe cu profetul Tiresias, care l-a sfătuit pe Ulise să nu se atingă de vitele sacre ale zeului Helios. Echipajul lui Odiseu, în schimb, în frunte cu Eurylochus, împinși de foamete și de revolte, decide să mănânce o parte din vite. Drept pedeapsă, Zeus, mâniat de cele întâmplate, a trimis o furtună puternică ce a distrus nava lui Ulise, acesta din urmă fiind singurul supraviețuitor al bărcii.

În mod similar cu distrugerea corabiei lui Odiseu, care i-a îngreunat eforturile de a se reîntoarce acasă, o fractură a osului navicular ne afectează capacitatea de a ne desfășura activitatea. Cele două evenimente se aseamănă și pentru că ambele presupun recuperare și reziliență.

Pe de-o parte, Ulise trebuie să depășească pierderea corabiei și să-și găsească noi modalități de a-și continua călătoria. Pe de altă parte, pacienții se supun unor procese de vindecare și de recuperare, menite să le restabilească funcționalitatea și sănătatea mâinii. De acest lucru se ocupă Dr. Vîlcioiu, medic specialist în Ortopedie și Traumatologie, doctor în științe medicale, cu supraspecializare în Chirurgia Mâinii.

Fractura osului scafoid și Odiseea lui Homer

Fractura de os scafoid: cauze, simptomatologie, diagnosticare și tratament

În general, dezvoltarea acestei afecțiuni este condiționată de participarea în activități sportive în care încheietura mâinii este suprasolicitată, sau de implicarea într-o traumă directă sau accidentare. Totodată, aceste fracturi tind să apară mai des printre bărbați, cu precădere printre cei tineri.

În comparație cu alte fracturi, cea de os scafoid nu produce vreun semn vizibil, edemul fiind aproape inexistent, fapt ce îngreunează recunoașterea sa de către pacienți. Cu toate acestea, pierderea mobilității mâinii, inflamarea zonei sau durerea acută reprezintă indicii ale unui os scafoid fracturat. Odată ce identificați aceste simptome, trebuie să faceți urgent o vizită medicului specialist.

Acesta vă va supune unui control medical, care poate presupune utilizarea razelor X, a RMN-ului sau a CT-ului. Acestea contribuie la obținerea unei imagini complete asupra zonei lezate și la confirmarea, respectiv la infirmarea diagnosticului.

Pentru că pot apărea complicații în urma tratamentului non-invaziv, intervenția chirurgicală reprezintă cea mai eficientă opțiune pentru aceste fracturi. La cabinetul doctorului Vîlcioiu, se face adesea apel fie la intervențiile chirurgicale percutante, fie la artroscopie. Ambele opțiuni reduc riscurile, timpul alocat intervenției, dar și pe cel de recuperare, incizia având sub 1 cm și fiind realizată doar cu anestezie locală.

Pentru a evita posibilele complicații și pentru a eficientiza procesul de vindecare, este important să vă adresați medicului specialist din timp și să respectați recomandările sale. Spre exemplu, acesta poate sugera urmarea unui program de recuperare post-operator, menit să vă ajute să vă recuperați mobilitatea și forța mâinii prin exerciții fizice.

Concluzie

Așadar, uneori de putem folosi atât de literatura științifică de specialitate, cât și de patrimoniul literar european pentru înțelege natura acestei afecțiuni. Ceea ce trebuie să conștientizăm este seriozitatea cu care ar trebui să tratăm o afecțiune medicală, precum este fractura de os scafoid.

Pentru o opinie medicală avizată și o indicație corectă de tratament, vă puteți programa o consultație la cabinetul doctorului Vîlcioiu aici.

Distribuiți acest articol

CITEȘTE ÎN CONTINUARE

Articole asemănătoare