Profesia de medic este una pe cât de nobilă, pe atât de solicitantă. Implicând o responsabilitate enormă pentru sănătatea și viața pacienților, medicii trebuie să fie mereu la curent cu noile descoperiri și tehnici medicale și să fie prezenți la datorie, chiar și în caz de urgență.
Pentru Dr. Vîlcioiu, medic specialist în Ortopedie-Traumatologie, cu supraspecializare în Chirurgia Mâinii, provocările sunt și mai intense. Pe lângă responsabilitățile de medic, el își împarte timpul între rolurile de tată, soț și Președinte al Societății de Chirurgia Mâinii din România. În plus, anul acesta a deschis prima clinică din țară dedicată exclusiv Chirurgiei Mâinii, un proiect ambițios care reflectă devotamentul și pasiunea sa pentru această specialitate.
Cu atât de multe responsabilități și un program atât de încărcat, este firesc să ne întrebăm cum arată o zi din viața domnului dr. Vîlcioiu. Din fericire, am avut ocazia să discutăm cu acesta și să pătrundem, timp de o zi, în culisele chirurgiei mâinii.
Cum arată o zi obișnuită din viața unui medic specializat în chirurgia mâinii?
„Diminețile mele încep lângă pădure, pe malul lacului,” spune acesta, „la 30 km distanță de București.” Contrar așteptărilor noastre, care asociem viața unui medic cu un ritm de lucru intens și constant, dr. Vîlcioiu dezvăluie că preferă să-și înceapă zilele în deplină liniște: „prefer liniștea de la marginea pădurii, îmi place să aud cum cântă păsărelele de dimineață. Aproape în fiecare dimineață duc copiii la grădiniță și este o plăcere să-i văd că încep și ei fiecare zi cu o activitate. În drumul meu pe autostrada către clinică mă relaxez și mă încarc cu energie ascultând muzica preferată.
Activitatea din clinică este clar asemănătoare oricărui medic, diferențele sunt date de faptul că activez în mediul privat și nu urmez același program spitalicesc cu vizite, raport de gardă, operații și ambulator, ci mă organizez în funcție de cererea pacienților, în funcție de disponibilitatea sălilor de operație atât din clinică, cât și de la Spitalul Zetta.”
Iar pentru că activează în atât de multe locuri și afecțiunile cu care pacienții se prezintă sunt dintre cele mai diverse, fiecare zi a săptămânii arată altfel pentru Dr. Vîlcioiu:
„Consultațiile de urgență, consultațiile second opinion și controalele au loc în fiecare zi, de luni până vineri. Lunea este zi plină de consultații și văd peste 20 de pacienți, de situații urgente strânse peste weekend. Zilele de luni sunt dedicate Clinicii de Chirurgia Mâinii, în cadrul căreia putem acoperi aproape toate tipurile de urgențe ce se pot efectua cu anestezie locală și nu pun viața pacienților în pericol.
Zilele de marți și miercuri sunt împărțite între clinică și Spitalul Zetta, unde tratez pacienți cu intervenții mai laborioase, anestezii loco-regionale, artroscopii, fracturi de braț/antebraț ce implică și o echipă de anestezie. Joia este zi lungă de consultații în Clinica de Chirurgia Mâinii, văd undeva între 20-30 de pacienți.
Vinerea este din nou împărțită între clinică și Spitalul Zetta. În general, în zilele de vineri, operez cazurile pe Asociația Zetta, dar și cazurile de urgență pe care le-am primit la jumătatea săptămânii. De obicei, după weekend apar urgențe pentru că accidentările se întâmplă de cele mai multe ori în timpul liber, iar urgențele apărute în timpul săptămânii le putem programa vinerea. Sâmbătă, evident, lucrez din nou, însă este o zi mai scurtă dedicată pansamentelor, vizitării pacienților internați la Zetta în cazurile mai complexe, controalelor de a doua zi pentru pacienții operați vineri și chiar urgențelor. O dată la ceva timp, ziua de sâmbătă sau chiar întregul weekend este alocat pacienților clinicii AFYA din Râmnicu Vâlcea, unde ofer consultații, controale și operații de chirurgia mâinii cu anestezie locală.”
Când vine vorba de flexibilitate, aflăm că aceasta reprezintă cheia într-un domeniu precum cel al chirurgiei mâinii: „am un program flexibil, de aceea și echipa cu care lucrez este flexibilă. În medicină nu există un program fix, nu poți să deschizi și să închizi la oră fixă pentru că unii pacienți necesită consultații mai lungi și apar decalaje, iar la fel, operațiile nu le putem controla și pot apărea decalaje, dar bineînțeles programul se poate încheia și mai repede în unele zile.”
Însă indiferent de cât de rapid sau de târziu se poate încheia programul oficial de lucru, dr. Vîlcioiu rămâne „disponibil tot timpul pentru mesaje, e-mailuri și telefoane.” Deși sunt zile în care se află acasă, acesta continuă să își dedice timpul în continuare profesiei pe care a ales-o: „fac planificarea pentru a doua zi, în cazul operațiilor fiind multe decizii de luat; în calitate de Președinte al Societății Române de Chirurgie a Mâinii am și acolo taskuri de îndeplinit; particip la cursuri și congrese care au deadline-uri pentru abstracte și realizez prezentările pentru acestea; răspund la întrebări pentru articole, interviuri.”
Iar odată planificate toate aceste lucruri, o nouă zi la cabinet poate să înceapă.
Care sunt primele lucruri pe care Dr. Vîlcioiu le face dimineața când ajunge la clinică?
„Încep în forță ziua. Nu am tabieturi, nu trebuie să beau cafea ca să funcționez sau să mănânc. Îmi place să încep în forță de fiecare dată, în cele mai multe cazuri nu am pauze programate, doar dacă programul îmi permite și nu sunt decalaje, găsesc 20 de minute să mănânc ceva. Pauzele nu sunt programate pentru că ăsta este stilul meu de a lucra, la foc automat.”
Mai târziu, aveam să aflăm că acest stil de lucru datează încă din perioada rezidențiatului, realizat în cadrul Spitalului Floreasca: „erau urgențe, gărzi și nu puteam să am pauză de masă când voiam, dimpotrivă, totul se desfășura la foc automat. Cum m-am format, așa am rămas.”
Ce tipuri de consultații și proceduri sunt cele mai frecvente într-o zi normală de lucru?
„Durerile și amorțelile de la nivelul mâinilor. Cele mai frecvente operații pe care le realizez zilnic sunt sindromul de tunel carpian, degetele în resort și maladia Dupuytren. Aproape în fiecare zi sunt 3-4 astfel de intervenții.”
După cum bine știm, fiecare intervenție presupune un anumit mod de pregătire pentru pacienți. Însă cum rămâne cu cadrele medicale?
Există un tipar sau un ritual specific pe care Dr. Vîlcioiu îl Urmează înainte de a intra în sala de operație?
„Nu, doar îmi pregătesc lupele microchirurgicale și mă asigur întotdeauna că avem muzică în sala de operație. Și bineînțeles ritualul de a poza, cu acordul pacienților, mâinile sau radiografiile înainte și după operație. Având în vedere că sunt înconjurat de o echipă care știe foarte bine ce are de făcut și care urmează protocoale bine puse la punct, fiecare are rolul său pe care îl îndeplinește.”
Pentru dr. Vîlcioiu, modelele organizaționale întâlnite dincolo de granițele țării au jucat un rol important în modul în care își organizează intervențiile:
„Din păcate, tendința în România este ca medicii rezidenți să facă bucătăria asistenților medicali, și aceasta este o mare problemă. Eu am încercat să implementez încă de la început ceea ce am văzut în marile centre și mi-am dorit să existe asistent instrumentist, asistent de sală, medic first assistant, second assistant, care să știe exact ce au de făcut, să controleze consimțămintele, documentele, investigațiile și în timpul intervențiilor să mă ajute în mod corespunzător.”
Nu doar echipa medicală este organizată exemplar, ci și dr. Vîlcioiu. Fiind întrebat cum reușește să își organizeze timpul între consultații, operații și alte îndatoriri administrative, acesta admite că le face automat: „nu pot să dedic ore întregi pentru probleme administrative și întotdeauna prioritizez, deleg și de aceea îmi place să lucrez cu o echipă numeroasă formată din încă trei colegi chirurgi, doi fizioterapeuți, un asistent, doi coordonatori de recepție și un coordonator de marketing. Prioritizăm împreună, deci suntem o echipă.”
Cum vă echilibrați viața profesională cu cea personală?
Nu e o noutate faptul că aproape toate satisfacțiile vieții de medic reflectă puțin din incertitudinea acestei profesii. Ca orice medic care nu are un program clar de la 09:00 la 17:00, e dificil să te asiguri că îți onorezi întotdeauna obligațiile de părinte și soț înaintea celor de cadru medical: „mereu pot apărea urgențe, mereu pot apărea decalaje, nu pot să lipsesc o zi dacă de exemplu sunt copiii bolnavi, așa că mereu caut soluții și pe plan personal. Dar având în vedere că antreprenoriatul îți permite alegerea unui program și alegerea unor ore în care poți să petreci timp și cu familia, sunt fericit.”
A petrece timp cu familia este și principalul mod de a se deconecta de la stresul muncii pentru domnul dr. Vîlcioiu: „îmi place să petrec timp cu familia, cu cei doi copii și soția, îmi place să gătesc după rețete, mă relaxează.” Totodată, reflectând la activitățile sale favorite de relaxare, acesta mărturisește că „încă de la vârsta de 12 ani nu lipsește chitara din living, și mai nou de câțiva ani am un studio cu tobe și toate instrumentele necesare. Chiar dacă uneori cânt de unul singur cu negative pe fundal sau sunt cu prietenii și cântăm ca un band live, mă deconectez. Îmi place să mă plimb cu bicicleta prin pădure, cu barca pe lac, merg în excursii anuale la pescuit în Delta Dunării, îmi place să călătoresc cât mai mult alături de familie. Am multe hobby-uri, dar nu sporturi periculoase.
Văd zilnic între 15-30 de pacienți, realizez săptămânal între 10-20 de operații și automat fiecare pacient are încărcătura lui emoțională, fiecare caz are anumite riscuri. Îmi place să fiu empatic cu pacienții, să le explic, să le aflu povestea, să stăm de vorbă, să aflăm ce soluții există și să le ofer pe cele mai practice. În schimb, acest lucru consumă foarte multă energie, chiar dacă nu se vede. Tocmai din aceste motive, am nevoie să mă deconectez prin diferite activități.” Așadar, totul este despre a menține un echilibru.
Concluzie
Activitatea Dr. Vîlcioiu reflectă nu doar pasiunea pentru chirurgia mâinii, ci și angajamentul său profund față de pacienți. Fără a face abstracție de abilitatea sa de a menține un echilibru între cerințele profesionale și viața personală, acesta reușește să ofere îngrijiri excelente, demonstrând că succesul în medicină se bazează pe dedicare, empatie și echilibru.
Dacă și dvs. doriți să beneficiați de expertiza sa în domeniul chirurgiei mâinii, puteți programa o consultație la cabinetul doctorului Vîlcioiu aici.
Distribuiți acest articol
CITEȘTE ÎN CONTINUARE
Articole asemănătoare
Conform unei liste a celor mai frecvente accidentări de pe terenul de tenis, realizată de Wimbledon, cotul tenismanului se află pe primul loc...
Conform unui studiu, până la 25% din totalul leziunilor suferite în timpul practicării unui sport sunt localizate la nivelul mâinii și al încheieturii mâinii.
Astăzi am decis să dezbatem anatomia misterului și, odată cu ea, și fractura Bennett. Recunoaștem: de-a lungul timpului...