Sindrom de tunel carpian tratament asistat ecografic

Sindromul de tunel carpian este o afecțiune cu o incidență anuală estimată la 3,8 cazuri la 1000 de persoane. Dată fiind frecvența acestui diagnostic, echipa Clinicii de Chirurgia Mâinii face un pas mai aproape de pacienți și introduce o nouă tehnică chirurgicală, în vederea decompresiei nervului median. Sindrom de tunel carpian tratament asistat ecografic este subiectul asupra căruia ne vom opri astăzi, prilej cu care vom discuta mai multe despre această afecțiune și despre rolul echipamentului ecografic în diagnosticarea și tratarea sa.

Sindrom de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian marchează cea mai frecventă neuropatie de compresie, fiind o afecțiune mecanică a nervului median. Sindromul apare ca urmare a inflamării tendoanelor de la nivelul tunelului carpian, fapt ce creează o presiune suplimentară asupra nervului.

Tunel carpian simptome

Din cauza faptului că nervul median este comprimat, pot apărea senzațiile de durere, amorțeală sau furnicături, alături de tendința de a scăpa lucrurile din mână. Acest tip de neuropatie afectează zona palmară, cu precădere cea cuprinsă între index și jumătatea degetului inelar. Nu de puține ori, boala se manifestă bilateral.

Sindromul afectează mai frecvent femeile – cu atât mai mult în timpul sarcinii, persoanele cu vârsta între 40 și 60 de ani, cele diagnosticate cu diabet, dar și pe cei care practică profesii ce implică mișcări repetitive ale mâinilor sau un stres mecanic constant (de exemplu, muncitorii manuali, cofetarii, IT-iștii etc.).

Tunel carpian poze

Mai jos găsiți câteva imagini realizate în cadrul Clinicii de Chirurgia Mâinii Dr. Vîlcioiu, care ilustrează cazuri reale de sindrom de tunel carpian.

Sindrom de tunel carpian tratament – rolul ecografiei

Echipamentul ecografic are o multiplă întrebuințare în cadrul clinicii noastre: diagnosticare, ghidarea procedurilor de injectare și drenaj, și susținerea intervențiilor chirurgicale.

Acesta include un aparat cu un ecran mare, pe care vedem imagini clare ale zonelor examinate. Sonda, disponibilă în diferite tipuri pentru diverse adâncimi, ne permite să vizualizăm structuri superficiale sau mai adânci, iar gelul aplicat pe piele ajută la transmiterea undelor ultrasonice.

Ecografia în diagnosticarea sindromului de tunel carpian

Ecografia reprezintă una dintre investigațiile de primă linie în chirurgia mâinii. Rolul său este acela de a oferi imagini detaliate asupra structurilor anatomice ale mâinii. În cazul sindromului de tunel carpian, ecografia ne permite să evaluăm structurile esențiale pentru funcționarea aparatului locomotor: canalul carpian, tendoanele, ligamentele, articulațiile, mușchii și nervul median.

În cazul sindromului de tunel carpian, nervul median este principala structură afectată, iar evaluarea acestuia este esențială. Este important să obținem informații detaliate despre structura și forma nervului, diametrul acestuia, eventualele leziuni, modificările structurale sau prezența chisturilor sinoviale sau a formațiunilor tumorale. Totuși, pentru a evalua funcționalitatea nervului, ecografia nu este suficientă, motiv pentru care utilizăm electromiografia.

Rezultatele ecografiei pot fi neconcludente dacă este utilizată ca singura investigație. Totuși, completată de electromiografie, oferă o imagine completă pentru diagnosticul sindromului de tunel carpian. Potrivit unei meta-analize publicate în 2013, ecografia nu ar trebui considerată o alternativă la EMG, ci o metodă complementară.

Echipamentul ecografic în ghidarea procedurilor nechirurgicale

După stabilirea diagnosticului de sindrom de tunel carpian, echipa noastră creează un plan de tratament personalizat, adaptat nevoilor fiecărui pacient. În cazurile mai puțin severe, tratamentele pot include repaus, analgezice, utilizarea unei orteze, exerciții de terapie a mâinii sau injectarea de corticosteroizi. Nu recomandăm remediile naturiste pentru tratarea sindromului de tunel carpian.

Corticosteroizii sunt administrați pentru a reduce inflamația, fiind injectați direct în canalul carpian. Pentru a asigura o precizie maximă și a evita injectarea accidentală în nervul median, utilizăm ghidajul ecografic, care ne ajută să monitorizăm în timp real traiectoria acului.

Sindrom de tunel carpian tratament – ecografia intervențională

Atunci când tratamentul conservator nu oferă rezultatele dorite, simptomatologia persistă sau diagnosticul este de la bun început unul sever, recomandăm intervenția chirurgicală.

Tunel carpian operație

Scopul intervenției chirurgicale este de a elibera nervul median de presiunea exercitată în canalul carpian, prin secționarea ligamentului transversal al carpului (retinaculul flexorilor).

Până de curând, pentru a realiza decompresia nervului median, ne foloseam de două tehnici principale: chirurgia deschisă și cea endoscopică.

În cazul celei dintâi, realizăm la nivel palmar o incizie de 3-4 cm, prin care vizualizăm direct nervul median și ligamentul, pe care îl secționăm cu ajutorul bisturiului.

Chirurgia endoscopică propune, însă, o abordare minim invazivă. Folosind endoscopul – un tub subțire la capătul căreia se află o cameră video, dar și instrumentele miniaturale, putem realiza secționarea ligamentului fără a realiza o incizie mai mare de 1-2 cm. Principalul avantaj al acestei tehnici constă în timpul de recuperare postoperator, care este redus substanțial, dar și faptul că poate fi realizată în regim ambulatoriu, fără internare, în doar 20 de minute.

Dincolo de aceste două tehnici, ambele eficiente pe termen lung, începând cu luna ianuarie 2025, în Clinica de Chirurgia Mâinii Dr. Vîlcioiu, pacienții pot beneficia de tratament chirurgical pentru sindromul de tunel carpian, asistat ecografic.

Mai mult, suntem mândri să fim singura clinică din țară care oferă această abordare avansată la același preț cu intervențiile chirurgicale clasice.

Chirurgia ghidată ecografic este o tehnică minim invazivă care utilizează ecografia pentru a vizualiza structurile anatomice pe parcursul întregii intervenții. Astfel, putem crea o zonă de siguranță pentru secționarea ligamentului, minimizând riscurile de leziuni ale nervului sau arterei, având o incizie de doar 1-3 mm.

Studiile arată că este posibilă o eliberare completă a nervului prin secționarea doar a fibrelor profunde ale ligamentului, protejând fibrele superficiale, care sunt mai bogat inervate, și reducând astfel durerea postoperatorie.

Concluzie

E important să te asiguri că sănătatea mâinilor tale este tratată la cele mai înalte standarde, într-un timp scurt, cu un risc minim și timpi de recuperare reduși. Alege să fii #PeMâiniBune și programează-ți consultația la Clinica de Chirurgie a Mâinii Dr. Vîlcioiu!

Distribuiți acest articol

CITEȘTE ÎN CONTINUARE

Articole asemănătoare