
Cu toții ne dorim ca fiecare moment pe care îl trăim să marcheze acel „Carpe diem!”. Horațiu în poemul său – „Trăiește clipa!”, ne îndemna la acest moment. Cum mai poate fi acest lucru săvârșit, atunci când ne confruntăm cu o afecțiune precum sindromul de tunel carpian (STC)?
Ce este sindromul de tunel carpian?
Pentru a înțelege exact ce este STC și cum ne afectează acesta, trebuie să reținem faptul că apariția sa este condiționată de nivelul de presiune din tunelul carpian.
Altfel spus, acest canal format din oase, ligamente și fibre unește antebrațul cu partea din mijloc a palmei. Canalul străbătut de nervul median. Orice modificare a acestei structuri determină îngustarea tunelului carpian. Aceasta duce la un aport insuficient de sânge către nervul median și la intensificarea presiunii exercitate asupra sa. Această afecțiune indică sindromul de tunel carpian.
Care sunt simptomele care indică apariția sindromului de tunel carpian?
Cele mai frecvente simptome determinate de STC sunt:
- Senzația de amorțeală și de furnicături la nivelul degetelor I-IV;
- Tremuratul mâinilor și lipsa preciziei motrice;
- Senzația de slăbiciune și atrofierea mușchilor.
Din păcate, aceste simptome sunt adesea însoțite de dureri, cu precădere în timpul nopții. Durerea manifestându-se în zona încheieturii sau chiar la cot și umăr. Astfel, persoanele care suferă de această afecțiune pot avea dificultăți chiar și în îndeplinirea celor mai ușoare sarcini, și cu atât mai multe în momentele desprinse din entuziastul „Carpe diem!”.
Care sunt cauzele care determină apariția sindromului de tunel carpian?
Deși nu întotdeauna se poate vorbi despre o cauză exactă a apariției STC, acesta a fost adesea asociat cu o serie de alte afecțiuni precum bolile endocrine, metabolice sau cele ale țesutului conjunctiv, cu diverse tumori și infecții, sau chiar cu modul și măsura în care ne folosim mâinile în activitățile de zi cu zi.
Diagnosticarea și tratarea sindromului de tunel carpian: ce riscuri apar atunci când evităm să mergem la doctor?
Spre deosebire de stabilirea cauzalității STC, determinarea diagnosticului și găsirea unui tratament potrivit nu prezintă, în general, vreo incertitudine pentru medicina modernă, cu atât mai puțin pentru dr. Daniel Vîlcioiu, Medic Specialist în Ortopedie și Traumatologie, Doctor în Științe Medicale, cu supraspecializare în chirurgia mâinii.
Acesta ne atenționează cu privire la riscurile la care suntem dispuși în momentul în care amânăm sau refuzăm să tratăm sindromul de tunel carpian. În cel mai scurt timp cu putință evoluția afecțiunii poate determina distrugerea completă și ireversibilă a nervului median într-atât de mult încât pacienții își pot pierde sensibilitatea degetelor I-IV.
Așadar, între sindromul de tunel carpian și aforismul lui Horațiu nu există doar un simplu joc de cuvinte, ci un raport de subordonare de care depinde calitatea vieții noastre.
Tratament chirurgical sau nechirurgical?
Situația unui pacient suferind de STC nu trebuie să ia un curs nefavorabil, căci există cel puțin o soluție pentru această problemă.
În primul rând, se începe printr-o examinare în cadrul căreia pacienții sunt consultați și în care simptomatologia le este verificată.
Următorul pas este stabilirea diagnosticului și a recomandărilor de tratament. În cazul stadiilor incipiente de STC, tratamentul poate fi de natură: 1. nechirurgicală – presuoune folosirea unei orteze, a antiinflamatoarelor și a fiziokinetotererapiei; 2. O intervenție chirurgicală, care presupune secționarea ligamentului canalului carpian, în așa fel încât se produce o decompresie.
Operația durează aproximativ 10 minute, iar pregătirea 20 minute. În acest timp pacienții se află sub anestezie locală. Secționarea ligamentului presupune o incizie de maximum 2 cm, astfel că cicatricea postoperatorie este aproape insesizabilă. Detaliile legate de costul intervenției pot fi consultate aici.
Pot avea încredere că întregul proces se desfășoară în cele mai bune condiții posibile?
Premergător aplicării oricărui tratament, au loc o serie de discuții în cadrul cărora pacienților le sunt clarificate toate nelămuririle și în care sunt prezentate atât riscurile la care se pot expune, cât și indicațiile de control și de conduită postoperatorie.
Pentru că fiecare detaliu este stabilit de comun acord cu pacienții noștri, sperăm că aceștia au întotdeauna parte de cea mai bună experiență cu putință și că rezultatul este cel dorit. Puteți accesa rubrica noastră de testimoniale pentru a vă convinge că, pentru noi, capacitatea de a le reda pacienților noștri sănătatea și capacitatea de a trăi clipa sunt cele mai importante.
Programează-te și tu acum la un consult cu dr. Daniel Vîlcioiu și transformă experiența sindromului de tunel carpian într-un autentic act carpe diem!
Distribuiți acest articol
CITEȘTE ÎN CONTINUARE
Articole asemănătoare
Un doctor bun și dedicat are curajul de a învăța de la cei mai buni, chiar dacă asta înseamnă să depășească granițele temporale...
Conform unei liste a celor mai frecvente accidentări de pe terenul de tenis, realizată de Wimbledon, cotul tenismanului se află pe primul loc...
Conform unui studiu, până la 25% din totalul leziunilor suferite în timpul practicării unui sport sunt localizate la nivelul mâinii și al încheieturii mâinii...