În anul 2023, a fost realizat un studiu privind incidența sindromul de tunel carpian în rândul populațiilor din țările dezvoltate. Conform acestuia, sindromul afectează între 1 și 3 persoane din 1000 în fiecare an, cu un număr total de 50 la 1000 de persoane care suferă de această afecțiune. Rezultatele sunt unele destul de surprinzătoare, comparând cu numărul persoanelor care apelează la sfatul medicilor specialiști atunci când observă apariția acestei afecțiuni.
În general, pacienții evită sau amână să programeze o consultație la cabinetul medicului. Uneori, aceștia nu realizează gravitatea și riscurile cărora se expun, iar alteori cred că pot trata pe cont propriu sindromul. Drept urmare, apelează adesea la diferite tipuri de tratament homemade, așa-zisele remedii naturiste care promit să redea sănătatea pacienților în totalitate. Astfel, întrebarea este următoarea: sunt sau nu sunt remediile naturiste o soluție pentru tratarea sindromului de tunel carpian? Iată ce spune Dr. Daniel Vîlcioiu, medic specialist în chirurgia mâinii.
Despre Sindromul de Tunel Carpian
Sindromul de tunel carpian apare în momentul în care tendoanele din canalul carpian se inflamează și cresc în volum. Din cauza acestui fapt, nivelul de presiune exercitată asupra nervului median crește, apărând, astfel, primele simptome.
Tunel carpian simptome:
- senzația de amorțeală;
- senzația de furnicături;
- senzația de slăbiciune;
- durere radiantă, mai ales pe timpul nopții.
Zona afectată este în principal cea palmară. Mai exact, este vorba despre zona cuprinsă între degetul mare și jumătatea degetului inelar.
Despre cauzele și factorii de risc ai sindromului de tunel carpian poți citi aici.
Sindrom de Tunel Carpian tratament naturist
Majoritatea tratamentelor naturiste pentru sindromul de tunel carpian implică folosirea plantelor medicinale cu scopul de a ameliora simptomatologia resimțită. La o primă vedere, lista acestora se dovedește a fi una extrem de lungă. Cele mai frecvent menționate par să fie mușețelul și ghimbirul, cărora li se alătură și arnica, datorită proprietăților lor antiinflamatoare.
Uneori, este recomandat ca acestea să fie administrate pe cale orală, sub forma unor ceaiuri sau suplimente alimentare. Alteori, sunt folosite în unguente sau uleiuri esențiale, pentru a masa încheietura mâinii.
Desigur, recomandările privind remediile naturiste nu se opresc aici. Aplicarea compresiilor reci și calde în mod alternativ face și ea partea din lista soluțiilor propuse. Același lucru se aplică și în cazul diferitelor tipuri de paste pe bază de lut, argilă verde sau schinduf.
Indiferent de forma acestor remedii naturiste, de modul în care sunt aplicate sau de sursa care le recomandă, e important să înțelegem un lucru. Într-adevăr, există multiple beneficii pe care aceste plante ni le pot aduce și e important să luăm măsuri în momentul în care observăm că sănătatea noastră se află în pericol. Însă, pe de-o parte, aceste plante nu au capacitatea de a trata sindromul de tunel carpian și, pe de alta, consumate necorespunzător, ne pot face mai mult rău decât bine.
Sindrom de Tunel Carpian tratament naturist: dezavantaje
După cum spuneam la începutul acestui articol, originea sindromului de tunel carpian constă într-o inflamație a tendoanelor. Din cauza acestei inflamații, nervul median este supus unei presiuni suplimentare, ceea ce conduce la apariția durerii și a senzației de amorțeală. Pornind de la această premisă, mulți dintre pacienți cred că dacă reușesc să elimine durerea cu ajutorul remediilor naturiste, sursa afecțiunii va dispărea și ea.
Acest lucru nu este adevărat, cu atât mai mult când vorbim despre cazurile avansate de sindrom de tunel carpian. Aceste practici pseudo medicinale pot cel mult ameliora simptomatologia, însă nu reprezintă și o soluție pe termen lung.
Uneori, inflamarea ligamentelor este cauzată de anumite deformări produse la nivelul canalului carpian. În această situație, este indicat ca un medic specialist în chirurgia mâinii să evalueze starea pacientului și să acționeze direct asupra sursei problemei.
Timpul este un factor esențial în această ecuație. Cu cât pacienții amână mai mult vizita la medicul specialist din cauza efectelor strict temporare pe care remediile naturiste le pot avea asupra lor, cu atât situația lor medicală se agravează mai tare. Sindromul de tunel carpian poate deveni ireversibil dacă nu este tratat în timp util.
În plus, folosirea în mod neadecvat sau excesiv a acestor remedii naturiste poate pune sănătatea pacienților în pericol, creând un dezechilibru în organism.
Din lista efectelor adverse pe care acestea le pot produce fac parte:
- Reacții alergice;
- Greață;
- Scădere a tensiunii arteriale;
- Probleme gastrointestinale;
- Probleme cu ficatul;
- Crampe abdominale;
- Arsuri la stomac;
- Diaree;
- Balonare;
- Tulburări de somn.
Așadar, Dr. Daniel Vîlcioiu, medic specialist în chirurgia mâinii, nu recomandă folosirea remediilor naturiste pentru tratarea sindromului de tunel carpian. În schimb, pacienții ar trebui să fie consultați de un medic care să le poată recomanda o formă de tratament adecvată situației lor.
Consultațiile în cadrul Clinicii de Chirurgia Mâinii Dr. Vîlcioiu pot fi programate aici.
Tratament Sindrom de Tunel Carpian
Indiferent de tipul sau stadiul de avansare al unei afecțiuni la nivelul mâinii, recomandările privind tratamentul trebuie oferite în urma unei consultații și diagnosticări la cabinetul medicului specialist.
Într-adevăr, există o serie de soluții non-chirurgicale ce pot fi propuse în stadiile incipiente ale bolii. Dintre acestea fac parte medicamentele cu corticosteroizi, purtarea unei orteze fixe de pumn sau participarea în cadrul unor ședințe de fizioterapie. De cele mai multe ori, însă, soluția cu adevărat eficientă se dovedește a fi operația de tunel carpian.
În cadrul Clinicii de Chirurgia Mâinii Dr. Vîlcioiu, tratamentul chirurgical pentru sindromul de tunel carpian vizează o procedură minim invazivă. Scopul acestei intervenții este acela de a aduce presiunea de la nivelul canalului carpian la valorile normale.
Operația implică o incizie de doar 1.5 cm, realizată sub anestezie locală, la final fiind aplicate câteva fire de sutură. Întreaga procedură durează aproximativ 20 de minute, motiv pentru care pacienții se pot întoarce acasă în aceeași zi în care au fost operați.
Timp recuperare Operație Tunel Carpian
Vindecarea plăgii operatorii durează aproximativ 10 zile, iar timpul de repaus recomandat pacienților după intervenție este de 6 săptămâni. Firele de sutură se extrag la o distanță de 14 zile de la urmarea tratamentului chirurgical. Totodată, pacienții sunt nevoiți să revină periodic la cabinet, pentru control și pentru schimbarea pansamentelor compresive.
La nivelul mâinii se pot observa îmbunătățiri încă din primele zile. Cu toate acestea, dacă simptomatologia nu se ameliorează în urma intervenției, atunci recomandăm pacienților noștri să urmeze câteva ședințe de terapia mâinii alături de colegii noștri specializați în fizioterapie.
Concluzie
Așadar, în cazul în care vă numărați printre pacienții care suferă de sindromul de tunel carpian, vă încurajăm să apelați la opinia unui medic specialist în detrimentul confortului temporar pe care remediile naturiste vi l-ar putea oferi.
Puteți oricând programa o consultație alături de Dr. Vîlcioiu, medic specialist în Ortopedie și Traumatologie, cu supraspecializare în Chirurgia Mâinii.
Distribuiți acest articol
CITEȘTE ÎN CONTINUARE
Articole asemănătoare
Conform unei liste a celor mai frecvente accidentări de pe terenul de tenis, realizată de Wimbledon, cotul tenismanului se află pe primul loc...
Conform unui studiu, până la 25% din totalul leziunilor suferite în timpul practicării unui sport sunt localizate la nivelul mâinii și al încheieturii mâinii.
Astăzi am decis să dezbatem anatomia misterului și, odată cu ea, și fractura Bennett. Recunoaștem: de-a lungul timpului...