Artroscopia de pumn este un tip de intervenție chirurgicală de actualitate, o alternativă minim invazivă la operațiile deschise ale mâinii și pumnului. Îți voi explica, în continuare, ce este artroscopia pumnului, cum se desfășoară și de ce este atât de eficientă.
Ce este artroscopia de pumn și când se recomandă
Termenul de artroscopie definește un tip de procedură chirurgicală în care se realizează examinarea și/sau tratamentul unei probleme de sănătate, la nivelul unor articulații, folosindu-se un artroscop – adică un endoscop care se introduce, în locul vizat, printr-o incizie foarte mică.
Artroscopia este folosită frecvent în ortopedie, având mai multe avantaje, comparativ cu o operație care ar deschide de tot articulația.
În ceea ce privește artroscopia de pumn, aceasta este efectuată de către chirurgii de mâna, la nivel global, însă în România doar ortopezii pot efectua această operație. Totuși, este necesară o supraspecializare.
Chirurgia mâinii este o provocare, pentru că se ocupă de oase foarte mici, delicate, iar intervenția artroscopică este una la fel de delicată. Această intervenție chirurgicală minim invazivă, adică în care se folosește doar foarte puțin bisturiul, face posibil tratamentul afecțiunilor pumnului care pot să apară fie ca urmare a unor traumatisme, fie prin suprasolicitarea articulațiilor. Particularitea artroscopiei de pumn este dată de o tehnică specială, o pregătire a sălii de operație specială, bazată pe multă dexteritate, pe răbdare și, bineînțeles, pe utilizarea unor instrumente și tehnologii de ultimă generație.
Când se recomandă artroscopia de pumn
Cel mai adesea, artroscopia de pumn se realizează în cazul unor afecțiuni precum: leziunile ligamentare TFCC, chistul sinovial, asistarea fracturilor articulare de radius distal sau scafoid, artrozele.
De exemplu, artrozele mâinii pot fi tratate fie prin desființarea articulației afectate, fie prin rezecția oaselor implicate. Aceste metode implică doar două incizii foarte reduse, aproape insesizabile, iar recuperarea ulterioară este excelentă.
Foarte puțini specialiști fac această operație, în țara noastră, cu atât mai puțin în rol terapeutic și nu doar diagnostic. Supraspecializarea în chirurgia mâinii pe care o are Dr. Daniel Vîlcioiu permite efectuarea artroscopiei de pumn, cu succes, inclusiv la cazuri dintre cele mai dificile.
Un astfel de caz complex a fost și cel al unui pacient, toboșar de profesie, care a suferit o fractură de scafoid cu luxație de semilunar, cu fractură de os piramidal și de stiloidă ulnară. Prin artroscopie au fost efectuate doar două mici incizii, pe fața dorsală, și una în zona pe unde a fost introdus șurubul, astfel încât au fost reduse toate fracturile, toate luxațiile, și au fost stabilizate ligamentele. Toate acestea, exclusiv artroscopic. Perioada de recuperare a durat cu 1-2 săptămâni mai puțin decât ar fi durat în cazul unei fracturi deschise, însă recuperarea pacientului a fost ușoară, durerile puține, iar mobilitatea mult mai bună, în urma artroscopiei de pumn. Pacientul a revenit în scurt timp la rutina sa, putând să își exercite, în continuare, profesia.
Cum se face artroscopia de pumn
Spre deosebire de operația clasică, în artroscopia de pumn se efectuează doar incizii punctiforme, de maxim 2-3 mm, astfel că se păstrează anatomia în formă cât mai completă, integră.
- Artroscopia de pumn se realizează sub anestezie locală sau loco-regională, nu este necesară anestezia generală.
- Intervenția se face cu ajutorul unor instrumente de dimensiuni mici și foarte fine.
- Mâna se pune într-un sistem de tracțiune special, în care se efectuează o distragere a articulației, pentru a facilita lucrul manual, la nivelul ei.
- Cu ajutorul unei camere video de înaltă definiție sau chiar 4k, de dimensiune foarte mică, specialistul poate să observe problemele din regiunea pumnului – oase, cartilaje, ligamente.
- Imaginile astfel obținute sunt transmise pe un monitor.
Artroscopia de pumn nu implică spitalizare mai mult de o zi, deci externarea are loc în aceeași zi. Modul în care se desfășoară procedura facilitează o vindecare rapidă și o recuperare cât mai naturală și rezultate perfecte, pentru pacient.
Procesul de cicatrizare este foarte mic, atât la nivelul pielii, cât și al tendoanelor, capsulelor articulare și învelișului osos.
Dacă ai o problemă de sănătate a mâinii și dorești detalii despre artroscopia de pumn, vino la o consultație la Dr. Daniel Vîlcioiu, unul dintre puținii medici ortopezi, cu supraspecializare în chirurgia mâinii, care realizează artroscopia de pumn, în România. Fă-ți chiar acum o programare!
Distribuiți acest articol
CITEȘTE ÎN CONTINUARE
Articole asemănătoare
Conform unei liste a celor mai frecvente accidentări de pe terenul de tenis, realizată de Wimbledon, cotul tenismanului se află pe primul loc...
Conform unui studiu, până la 25% din totalul leziunilor suferite în timpul practicării unui sport sunt localizate la nivelul mâinii și al încheieturii mâinii.
Astăzi am decis să dezbatem anatomia misterului și, odată cu ea, și fractura Bennett. Recunoaștem: de-a lungul timpului...