
Dacă data trecută am discutat despre modul în care timpul influențează chirurgia mâinii, astăzi este rândul să analizăm impactul tehnologiilor recent dezvoltate. Care sunt avantajele și riscurile acestora și cum pot ele îmbunătăți rezultatele actului medical? Vom oferi un răspuns acestor întrebări în continuarea acestui articol.
Dezvoltarea noilor tehnologii medicale
În ultimii ani, am putut observa din ce în ce mai multe inovații, rezultate în urma colaborării dintre sfera tehnologică și cea medicală. Cele două au făcut posibilă apariția unei serii de instrumente care au adus schimbări semnificative în viețile pacienților care suferă de afecțiuni ale mâinii. Printre acestea, se numără și softurile sau dispozitivele care permit existența telemedicinei și chirurgilor de a lua parte la intervenții, dintr-o locație diferită față de cea a pacienților.
Telemedicinei i s-au alăturat mai apoi roboții chirurgicali pre-programați, care oferă asistență chirurgilor specialiști, înregistrând întregul proces medical cu ajutorul unor camere 3D. Sistemul da Vinci s-a făcut recunoscut încă de acum 20 de ani pentru capacitatea instrumentelor sale minuscule de a se îndoi și roti cu mult peste capacitatea mâinii umane. Bineînțeles, robotul este controlat în totalitate de chirurgi, în timp ce îi asistă de-a lungul proceselor de suturare, disecție și retragere a țesutului.
O altă alternativă pusă la dispoziție actualelor și viitoarelor cadre medicale este cea a noilor tehnologii de printare 3D, care le oferă acestora un substitut al corpului uman, asupra căruia pot exersa. Totodată, inteligența artificială, realitatea augmentată și cea virtuală au influențat și ele calitatea actului medical și pe cea a experienței de predare și învățare. De la stabilirea unui diagnostic, la vizualizarea anatomiei pacienților în regim 3D și a intervențiilor din sala de operații – folosind ochelari VR, cele trei au revoluționat practica medicală.
Trebuie menționat faptul că aportul uman nu poate fi înlocuit de prezența acestor tehnologii, ele fiind nevoite să îndeplinească o serie de rigori, fără de care actul medical este pus în pericol. Deși există multiple opțiuni prin care inteligența artificială poate fi folosită în domeniul chirurgiei mâinii, la momentul actual, integrarea sa se face doar în scop experimental. Utilizarea lor în România devine cu atât mai limitată, însă și sistemul medical românesc a cunoscut anumite forme ale ultimelor practici tehnologice.
Dezvoltarea tehnologică în România
Mâna este un organ complex, datorită anatomiei sale bogate în nervi, vase, tendoane, oase și ligamente, și necesită o abordare medicală foarte atentă. Ținând cont de această afirmație, dezvoltarea tehnologică a adus un aport extrem de important în activitatea chirurgilor români. Datorită ei, acestora le este mult mai ușor să ofere servicii medicale moderne și inovatoare, care să faciliteze un diagnostic rapid și precis.
Ecografia wireless sau cea portabilă reprezintă unele dintre tehnologiile care s-au dovedit utile în practica medicală, permițând medicilor să utilizeze tablete sau chiar telefoane pentru a evalua starea pacienților. Totodată, infiltrațiile și operațiile ecoghidate sunt alte servicii care beneficiază de pe urma tehnologiei moderne.
Artroscopia de pumn și mână reprezintă o altă intervenție medicală care se bazează pe tehnologie, respectiv pe cea video 4K și pe optice de doar 1,9 mm. Acestea permit vizualizarea articulațiilor mici de la mâna, dar și tratamentul minim invaziv, în cazul afecțiunilor mai grave.
Avantajele și riscurile noilor tehnologii
Chirurgia este o ramură a medicinei care presupune o mare responsabilitate – aceea de a asigura și de a proteja sănătatea și bunăstarea pacientului. După cum susține și Dr. Vîlcioiu, „Riscurile în chirurgie stau la baza conceptului nostru de bază: să nu facem rău.” Dincolo de afecțiunea cu care pacienții se confruntă, există și riscul de a leza și alte structuri de-a lungul intervenției chirurgicale.
Cu toate acestea, unul dintre marile avantaje ale chirurgiei mâinii este acela că procedurile pot fi efectuate utilizând doar anestezie locală. Astfel, pacienții pot sesiza orice senzație, iar chirurgul poate interveni în consecință, pentru a evita eventualele complicații. Chiar și folosirea ecografiei sau a fluoroscopiei – alte două creații ale tehnologiei moderne, poate ajuta la localizarea precisă a structurilor anatomice și poate preveni leziunile nedorite în timpul intervenției.
În plus, diminuarea dimensiunilor inciziilor de la piele se datorează tot tehnologiei moderne. Faptul că acestea ating doar câțiva milimetri contribuie la grăbirea procesului de recuperare, și la fel o face și reducerea duratei operației, fapt ce îi încântă pe pacienți. Aceștia – mai ales cei tineri, care sunt extrem de receptivi la tehnologie, apreciază integrarea tehnologiei în actul medical și țin cont de acest aspect atunci când aleg un medic în detrimentul altuia.
Concluzie
În concluzie, tehnologia modernă a devenit un instrument indispensabil în chirurgia mâinii, putând reduce riscurile și îmbunătăți calitatea actului medical. Cu toate acestea, este esențial ca tehnologia să fie utilizată într-un mod responsabil și eficient, pentru a evita orice efecte adverse asupra pacientului. Pentru medicii care doresc să includă tehnologia în practica lor medicală, este important să ia în considerare formarea și perfecționarea continuă prin stagii și cursuri internaționale, astfel încât să poată oferi servicii de calitate pacienților lor.
Pentru a putea beneficia de servicii moderne de chirurgia mâinii, vă invităm să programați o consultație la cabinetul domnului Dr. Vîlcioiu, medic specialist Ortopedie şi Traumatologie, doctor în ştiinţe medicale, cu supraspecializare în Chirurgia Mâinii.
Distribuiți acest articol
CITEȘTE ÎN CONTINUARE
Articole asemănătoare
Fani ce își ocupă locurile în grabă, cu brațele pline de gustări, strigăte ale vânzătorilor ambulanți, copii nerăbdători să prindă în mănușile uriașe...
Un doctor bun și dedicat are curajul de a învăța de la cei mai buni, chiar dacă asta înseamnă să depășească granițele temporale...
Conform unei liste a celor mai frecvente accidentări de pe terenul de tenis, realizată de Wimbledon, cotul tenismanului se află pe primul loc...