Anatomia misterului: fractura Bennett și romanul detectiv

Astăzi am decis să dezbatem anatomia misterului și, odată cu ea, și fractura Bennett. Recunoaștem: de-a lungul timpului, ne-am lăsat mai mult purtați de lecturi medicale precum ghiduri clinice, protocoale sau tratate pe diverse teme. Însă atunci când ajungi în fața unui roman precum cel al prof. dr. Heike Daldrup-Link, specialist în radiologie și pediatrie la Universitatea Stanford, e de-a dreptul dificil să nu te lași pradă ficțiunii, cu al său suspans și intrigă. The Stolen Brain Chip: A Tale for Healthcare Professionals, romanul cu pricina, este un roman detectiv cu ritm alert și funcție educativă, mnemonică.

Poate o afecțiune medicală precum fractura Bennett să rezolve o crimă?

Calitatea de profesor în cadrul catedrei de radiologie și pediatrie a Universității Stanford Medicine nu este singurul aspect care o recomandă pe prof. dr. Heike Daldrup-Link. De-a lungul timpului, aceasta s-a dedicat cercetărilor în domeniul imagisticii cancerului pediatric, iar începând cu anul 2020, a debutat cu primul său roman – The Stolen Brain Chip: A Tale for Healthcare Professionals.

Thrillerul urmărește povestea unei universități fictive, Silicon Valley University of Evolutionary Computation, amplasată în dealurile din apropierea Redwood City, California. După ce sunt furate o serie de cipuri cerebrale recent dezvoltate, menite să sporească capacitatea cognitivă a utilizatorilor, o serie de incidente violente se dezlănțuie, lăsând în urmă 15 persoane rănite, cinci internate și patru decedate.

Însă partea interesantă începe abia acum: pentru a găsi ucigașul înainte ca acesta să lovească din nou, sunt necesare nu doar probele tradiționale de la locul crimei. Dr. Daldrup-Link a reușit să-și transforme cunoștințele în domeniul medical într-un mijloc de construcție a firului narativ. Altfel spus, indiciile despre presupusul ucigaș au legătură cu diferitele tipuri de fracturi osoase pe care le suferă personajele din roman.

Cartea include numele a 20 de fracturi, precum și alte diagnostice care pot fi făcute din imagistica medicală. Printre acestea se numără, de pildă, artrita reumatoidă. În plus, unele dintre personaje poartă numele anumitor afecțiuni (ca de exemplu, Dr. Bennett) sau suferă fracturi specifice, care sunt diagnosticate în detaliu în carte și care oferă indicii importante cu privire la misterul crimei. Romanul include chiar și imagini cu raze X, ce ilustrează modul în care aceste fracturi arată.

The Stolen Brain Chip: A Tale for Healthcare Professionals

Inspirația pentru acest thriller este de factură reală, ca în cazul oricărui roman memorabil. Dr. Daldrup-Link a observat faptul că rezidenții din cadrul departamentului de radiologie al Spitalului pentru copii Lucile Packard întâmpină dificultăți în a-și aminti denumirile tuturor fracturilor. Drept urmare, a decis să le ofere acestora o resursă educativă pe care să o parcurgă cu ceva mai multă curiozitate.

Personal, întotdeauna am apreciat acest tip de inițiative, în care cadrele medicale își pun la dispoziție expertiza, timpul și empatia pentru a le oferi viitorilor sau actualilor colegi o oportunitate nouă de învățare. Și noi, în cadrul Clinicii de Chirurgia Mâinii Dr. Vîlcioiu, ne dedicăm proiectelor cu rol de învățare continuă, așa cum ar fi, de pildă, programul de consiliere și orientare vocațională MyWay, organizat de Fundația pentru Educație și Vocație.

Mai mult decât atât, romanul dr. Daldrup-Link ne aduce aminte de problemele cu care și noi ne-am confruntat, cândva, la începutul carierei noastre medicale. Acest domeniu nu este neapărat și cel mai simplu sau ușor, și deși este esențial să ne aducem aminte cu exactitate orice denumire, nu e întotdeauna și cel mai simplu lucru. Întâmplător sau nu, una dintre fracturile ale cărei nume obișnuiam să-l omitem cel mai frecvent era fractura Bennett.

Și tocmai pentru că romanul detectiv al dr. Daldrup-Link ne-a adus aminte de propriile noastre experiențe, dar și pentru că fractura Bennett este una dintre cele mai des întâlnite fracturi ale oaselor metacarpiene, am decis să continuăm să descifrăm anatomia misterului și în cea de-a doua parte a acestui articol, însă de această dată, pe cea din spatele acestei afecțiuni.

Fractura metacarpian – fractura Bennett

Fractura Bennett este o fractură frecvent întâlnită la baza degetului mare. Aceasta apare de obicei în urma unei presiuni puternice asupra osului policelui, când acesta este ușor îndoit.

Când baza osului metacarpian al degetului mare se rupe, o parte rămâne fixată datorită ligamentului oblic anterior, care o leagă de osul trapez. În același timp, cealaltă parte a osului metacarpian se deplasează în trei direcții: spre spatele mâinii (dorsal), spre încheietura mâinii (proximal) și spre lateral (radial).

Această mișcare este provocată de tracțiunea mușchilor importanți din zona degetului mare, cum ar fi abductor pollicis longus, extensor pollicis longus, extensor pollicis brevis și adductor pollicis brevis. Aceștia trag de osul fracturat și îl deplasează, ceea ce duce la apariția fracturii Bennett.

Cele mai importante semnalmente ale fracturii sunt senzația de durere și umflăturile localizate la baza degetului mare. Totodată, motricitatea fină a mâinii poate fi, de asemenea, afectată.

Fractura Bennett

Pentru că fractura Bennett este considerată un tip de fractură instabilă, care necesită adesea tratament chirurgical, radiografiile sunt esențiale pentru un diagnostic corect. În general, sunt necesare radiografiile cu vedere anteroposterioară, laterală și oblică, însă pentru a obține mai multe detalii cu privire la leziune, se pot face și alte tipuri de teste imagistice, precum radiografiile de stres.

În funcție de rezultatele acestor teste, fracturile Bennett se împart în 3 categorii:

  • Tipul 1: fractura implică un singur fragment osos rupt, cu deplasarea bazei metacarpului.
  • Tipul 2: este o fractură de impactare, fără deplasarea metacarpului.
  • Tipul 3: constă într-un mic fragment osos rupt, asociat cu dislocarea metacarpului.

În ceea ce privește tratamentul pentru fracturile Bennett, acesta presupune realinierea oaselor, pe cale percutanată sau chirurgicală.

Cea dintâi opțiune se adresează doar cazurilor în care fractura este stabilă. În acest caz, se vor utiliza ace subțiri și o orteză pentru imobilizarea osului metacarpian, după ce s-au efectuat următoarele manevre:

  • a) Tracțiunea axială (tragerea degetului mare în sus),
  • b) Abducția degetului mare (îndepărtarea de celelalte degete),
  • c) Pronarea (rotirea antebrațului).

Dacă tratamentul non-chirurgical nu funcționează, atunci se poate opta pentru repoziționarea osului pe cale chirurgicală. Pe durata intervenției, se va efectua o incizie de tip Wagner, iar osul metacarpal va fi realiniat direct și fixat cu ajutorul unor broșe sau șuruburi speciale.

Recuperarea implică atât o perioadă de odihnă, cât și un plan de terapie a mâinii, prin care pacienții să-și poată recăpăta tonusul și mobilitatea la nivelul policelui.

Concluzie

Dacă te confrunți cu o fractură de tip Bennett, nu ezita să apelezi la ajutor medical specializat. Acum că am clarificat toate detaliile legate de această afecțiune, ai toate motivele să acționezi rapid pentru a-ți proteja mobilitatea și sănătatea mâinii. Programează o consultație!

Distribuiți acest articol

CITEȘTE ÎN CONTINUARE

Articole asemănătoare