PANDEMIE COVID-19- O situate de urgenta,
Ce facem in aceasta perioada daca avem traumatisme sau dureri agravate la nivelul mainilor si nu numai.
Scenariul 1. In cazurile in care degetele sau mana isi schimba forma ori sensul directiei si miscarile devin imposibile, mai mult ca sigur este nevoie de o consultatie de specialitate de urgenta. Daca va aflati in izolare sau carantina, in primul rand trebuie sa anuntati acest fapt autoritatilor locale sau prin apel la 112, pentru a va asigura un circuit sigur catre spital. Masurile de prim ajutor constau in imobilizarea improvizata a membrului, pozitia deasupra inimii a acestuia si acoperirea cu gheata introdusa intr-o punga si acoperita de un prosop.
Scenariul 2. In cazul unor traumatisme recente, de energie mica sau medie- lovituri cu degetele in corpuri solide (masa, prindere in usa/ lesa caine, coltul patului), datul mainii peste cap, in urma unui contact fizic, tratamentul poate fi initiat si de catre Dvs, atata timp cand nu apar complicatiile explicate la scenariul 1.
Scenariul 3. Un alt scenariu este acela cand o boala cronica, asa cum este artroza, se manifesta printr-un puseu algic ce se va resimti la nivelul respectiv ca o durere acuta, o inflamatie locala, miscarile se limiteaza, iar zona poate sa se inroseasca si sa devina mai calda. In cazul agravarii simptomelor al unor afectiuni precum sindromul de tunel carpian/cubital/Guyon manifestate prin amorteli, furnicaturi, durere, senzatie de elecrocutare, ce sunt agravate pe timp de noapte este de prefarat imobilizarea continua cu ajutorul ortezelor fixe disponibile in farmacii sau magazine online pentru perioade de 1-2 saptamani.
In aceste cazuri, solutiile pot exista chiar la domiciliu, doar daca stim deja de acest diagnostic, in urma unor consultatii si investigatii/analize mai vechi. Cel mai frecvent algoritm folosit chiar si in camerele de Garda ale spitalelor de Urgenta este algoritmul PRICE:
- P – Protectie – aplicarea unei atele /orteze fixe, sau pur si simplu pauza totala de la miscarea articulatiilor respective
- R – Repaus relativ sau nu, de la orice activitate fizica intensa
- I – ice – gheata/crioterapie, ce se aplica 10-15 min cu pauze de 1-2 ore, gheata zdrobita intr-o punga de plastic si acoperita cu un prosop
- C – compresie: utilizarea unei fase elastice aplicata moderat dimineata, dinspre degete catre cot/genunchi, ce se inlatura seara si are rol de a preveni edemul marcat
- E – pozitia Elevata a membrului, eficienta in primele 24 – 48 ore, mai exact pozitionarea zonei afectate deasupra nivelului inimii – folosirea unor perne de cele mai multe ori.
Tratamentul medicamentos consta de cele mai multe ori in pastile antiinflamatorii asociate cu pansamente gastric, decontracturante musculare si unguente pe baza de heparina si antiinfalamator, ce probabil v-a fost prescris in cadrul consultatiilor anterioare.
Daca simpotemele nu cedeaza si dimpotriva se agraveaza dupa cateva ore, trebuiesc respectati pasii explicati la scenariul nr 1.
Mai jos sunt prezentate pe scurt cateva mituri legate de accidentari, dureri sau ale afectiuni ale membrelor.
MITURI:
- daca putem misca inseamna ca nu e fractura ! GRESIT!
- invinetirea zonei inseamna necroza sau fractura! GRESIT!
- nevoia unui examen RMN pentru probleme minore si medii! GRESIT
- daca nu doare inseamna ca nu e nicio problema! GRESIT
1. tendoanele si muschii sunt responsabili de miscarea unei articularii si nu oasele, iar atata timp cat sunt integre, miscarile pot fi prezente in continuare. In cazul unor mari traumatisme dupa caderi de la inaltime sau accidente rutiere este posibil ca pacientul sa se afle in soc si sa nu poata coordona activ miscarea.
2. invinetirea poate sa apara si in cateva ore si traduce sangerarea rezultata in urma rupturilor ligamentare, tendinoase, capsulare, musculare sau a fracturilor. Sangele va fi drenat gravitational si de aceea de cele mai multe ori invinetirea se produce la distanta (proximal de leziune atunci cand se mentine pozitia elevata, distal atunci cand nu se tine cont de recomandari)
3. RMN-ul este intr-adevar o investigatie non-invaziva, fara radiatii X, de buna caliatate, dar cu un adevarat stress pentru pacienti. In primul rand pentru ca dureaza ~30 min, timp in care pacientul este introdus intr-un tub fix pe corp si nu are loc de miscare, iar in al doilea rand pentru ca este costisitor atunci cand se face pe plata directa sau efectuarea acestuia necesita o perioada lunga de asteptare de pana la 4 luni, poate si mai mult atunci cand se face prin casa de asigurari. In realitate, RMNul este util atunci cand programam o interventie chirurgicala pentru afectiuni ale partilor moi : chist sinovial, rupturi de ligamente, rupturi de tendoane sau leziunile de menisc. Chirurgul va sti cu exactitate localizarea leziunii astfel incat isi poate planifica operatia, chiar si zona unde va folosi bisturiul (artroscopic sau clasic)
4. Durerea este o senzatie cauzata de un stimul intens sau destructiv si este interpretata de fiecare individ in mod diferit, fapt ce tine de toleranta la durere. Exista patologii cum ar fi leziunile de la nivel vertebral si diabetul in care pacientii nu simt durerea si astfel sunt expusi riscului de a neglija unele leziuni semnificative.
Dr Daniel Vilcioiu
Distribuiți acest articol
CITEȘTE ÎN CONTINUARE
Articole asemănătoare
Conform unei liste a celor mai frecvente accidentări de pe terenul de tenis, realizată de Wimbledon, cotul tenismanului se află pe primul loc...
Conform unui studiu, până la 25% din totalul leziunilor suferite în timpul practicării unui sport sunt localizate la nivelul mâinii și al încheieturii mâinii.
Astăzi am decis să dezbatem anatomia misterului și, odată cu ea, și fractura Bennett. Recunoaștem: de-a lungul timpului...